Ministerul Finanțelor a ieșit cu două emisiuni de obligațiuni în piața internă, de unde a atras aproape 1,4 miliarde de lei. Băncile au revenit la cumpărare, după o absență de circa două săptămâni, după ce Banca Națională a României a anunțat măsuri de relaxare cantitativă.
Emisiunea cu scadența în iunie 2023 (39 de luni) a atras cereri de 706 milioane de lei la un prospect de 200 de milioane de lei. Statul a acceptat oferte pentru 461 de milioane de lei la un randament mediu de 3,7% - pentru comparație, randamentul pentru un împrumut pe 43 de luni era de 3,37% la finele lunii februarie.
Obligațiunile scadente în iulie 2025 (64 de luni) au atras oferte de 1,1 miliarde de lei la un prospect de 600 de milioane de lei. Statul a vândut hârtii de 906 milioane de lei, la un randament mediu de 3,98%, față de 3,57% în 11 martie.
Băncile dealeri primari au revenit cu oferte în nume propriu la ambele licitații, după ce la precedenta au depus oferte doar pentru clientelă.
Banca Națională a României a redus dobânda cheie cu 0,5 pp și rata Lombard cu 1 pp și a anunțat injecții de lichiditate și achiziția de titluri de stat din piața secundară. Anunțul BNR a redus randamentele din piață, mai ales pe scadențele scurte.
Pe de altă parte, dobânzile la datoria publică se mențin pe scadențele mai lungi sunt peste nivelul de la începutul anului, chiar dacă politica monetară este mai laxă.
Este posibil ca investitorii să ia în considerare riscurile mai mari la adresa bugetului ca urmare a efectelor pe care pandemia este de așteptat să le aibă asupra economiei.