Prețul gazului cu livrare în ziua următoare a crescut luni cu nu mai puțin de 80 de lei/MWh, sau cu 17,5%, față de nivelul de închidere al zilei precedente, ajungând la 540 lei/MWh (109 euro/MWHh), cel mai înalt nivel înregistrat în ultimele 2 luni.
Ca și la începutul lunii octombrie, când piața europeană s-a panicat, cotațiile internaționale spot ale gazului ajungând și la 143 euro/MWh pe cea mai importantă bursă regională, CEGH, și luni prețurile în regiune au înregistrat creșteri, chiar dacă inferioare celor din România, de această dată, relevă date analizate de Profit.ro.
Astfel, pe CEGH, un MWh cu livrare în ziua de marți s-a tranzacționat la un preț mediu de 117 euro/MWh, în creștere cu 11,7 euro sau 10% față de prețul de închidere al zilei precedente. Un preț similar s-a înregistrat și pe cea mai importantă bursă europeană, cea olandeză, TTF, principala cauză fiind probabil declarația noului cancelar german Olof Scholz privind necesitatea reluării transportului de gaze rusești prin Ucraina, și nu prin Nord Stream 2. Totodată, noul ministru de externe german, Annalena Baerbock, a amenințat cu "înghețarea" proiectului Nord Stream 2 în cazul în care conflictul ruso-ucrainean va escalada.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe bursa maghiară CEEGEX, prețul pentru ziua următoare a fost de 103 euro/MWh, în creștere cu numai 0,4% față de cel mediu al ședinței precedente.
Cu toate acestă diferență de preț, o cincime (peste 30 GWh/zi) din gazul care a intrat în România în ultimele două zile prin punctul de interconectare de la Negru Vodă (125 GWh/zi) a tranzitat România ajungând în Ungaria.
Piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), era considerată una marginală, însă a devenit importantă în urma renunțării mai multor companii la activitatea de furnizori. Clienții acestora sunt preluați, potrivit legislției, de furnizori de ultimă instanță.
Aceștia însă nu au contractate volume de gaze decât cel mult pentru clienții lor precedenți, cantitățile suplimentare necesare alimentării clienților preluați de la alți furnizori urmând a fi achiziționate majoritar de pe piața spot, ceea ce pune suplimentar presiune pe această piață.
CITEȘTE ȘI România nu ține pasul cu accesul la medicamente. Pacientul român - lipsit de acces la circa 40% dintre produsele inovative folosite în mod curent în vestul Europei. ARPIM lansează un Pact pentru Inovație în SănătateProfit.ro a anunțat că, deși practic nu au consumatori casnici în portofoliu, cei doi mari producători interni de gaze, OMV Petrom și Romgaz, ar putea fi desemnați furnizori de ultimă instanță (FUI) și obligați să preia consumatorii casnici și non-casnici rămași fără furnizor, în urma ultimelor modificări ale regulamentului privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, publicat miercurea trecută în Monitorul Oficial.
Astfel, cei doi producători, OMV Petrom și Romgaz pot fi obligați, pe de o parte, prin Programul de obligativitate a scoatere la licitație a gazelor (Gas Release Program - GRP) să scoată pe platformele operate de BRM 40% din producție, și totodată să achiziționeze de pe aceleași platforme gaze necesare alimentării consumatorilor preluați, dacă va fi cazul.
Prețurile din România pentru gazele cu livrare în următoarele 3 uni rămân cele mai ridicate de pe principalele piețe europene, de peste 580 lei/MWh (117 euro/MWh), cu aproape 15 euro mai ridicate decât prețurile similare de pe bursa austriacă CEGH.
Evoluția prețurilor gazelor cu livrare în următoarele 3 luni pe OPCOM
Asta arată că actorii de pe piața gazelor anticipează o iarnă dificilă în România și în regiune, în ianuarie România urmând a importa, și nu exporta gaz din Ungaria, ceea ce va conduce la o inversare a tendinței prețurilor comparativ cu cele din Ungaria și Austria.
în plus, întreaga regiune are o problemă, volumul de gaze înmagazinat în Austria, Ungaria și România aflându-se la minimul ultimilor 5 ani, la un procent de 54,5% din capacitatea totală de depozitare, cu 10 puncte procentuale mai redus față de precedentul record negativ, din aceeași perioadă a anului 2018, de 65% din capacitatea totală.
De altfel, cea mai importantă companie producătoare de gaze din România, Romgaz, a anunțat deja că se așteaptă la o majorare a prețurilor gazelor pe bursa locală și pe cele internaționale în trimestrul al patrulea al acestui an și în primul trimestru al anului viitor.
Și pricipalul concurent al Romgaz pe piața internă, OMV Petrom a anticipat că prețurile vor continua să rămână la un nivel ridicat până în trimestrul al doilea al anului viitor, când s-ar putea înregistra o “oarecare” diminuare a acestora.