Prețul mediu zilnic de pe piața enrgiei pentru ziua următoare (PZU), cu livrare în ziua de luni, piață pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 50% din consumul intern, a atins un nou maxim istoric, de 2.159 lei/MWh sau 436 euro/MWh.
Vom avea electricitate și gaze? Vom putea să le plătim? Conferința PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei" vine cu răspunsurile
Conferința va fi organizată cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG și Tinmar Energy
DETALII AICI
Precedentul record a fost înregistrat la finalul lunii decembrie, la 2.119 lei/MWh.
Prețul mediu orar a ajuns la rândul său la 3.588 de lei/MWh, pentru intervalul 19-20 al zilei de luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, pe piața internă, dar și pe cea regională există un deficit de capacitate de producție. În plus, o importantă parte din energia electrică produsă în UE este pe bază de gaz, prețul energiei fiind dat de prețul marginal superior în funcție de sursă. Iar în cazul UE, acesta este prețul energiei produse în centralele pe gaz, ca urmare a aprecierii cotațiilor în urma conflictului din Ucraina.
În plus, centrala electrică de Brazi, operată de OMV Petrom, cu o capacitate de 860 MW, a intrat începând cu 1 martie în revizie programată.
Prețul PZU din România nu este cel mai ridicat din Europa, în sudul continentului (Italia, Spania, Portugalia) fiind înregistrate prețuri cu 10 euro/MWh mai mari, de 440-450 euro/MWh. Prețuri identice cu cel din România sunt raportate și pe piețele din Ungaria și Slovacia.
Prețurile PZU de luni din întreaga Uniune Europeană (Sursa: euenergy.live)
În apropierea orei 10, România importa peste 2.000 MW, la un consum de aproximativ 8.800 MW si o producție internă de 6.800 MW.
CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula MieriiPrincipala sursă de producție internă era cea hidro, cu peste 2.300 MW, urmată de cărbune, cu 1.400 MW și nuclear, cu 1.360 MW.