Rezervările de capacitate de import gaze naturale efectuate pentru luna februarie sunt cu 2,25% peste cele aferente lunii ianuarie, însă cu 16,7% sub cele efectuate pentru ultima lună a anului trecut, reiese din datele analizate de Profit.ro. În timp ce rezervările prin punctul de interconectare de la Negru Vodă cu Bulgaria au scăzut de la 105 GWh/zi în decembrie 2021 la 10,5 Gwh/zi, cele din punctul Isaccea (pe granița cu Ucraina), care erau inexistente în decembrie 2021, au crescut de la 48 GWh/zi în ianuarie la 56,8 GWh/zi în februarie.
Dependența din ce în ce mai ridicată de importurile din Ucraina ar putea fi, însă, una riscantă, depozitele din țara vecină fiind pline în proporție de doar 22% din capacitatea totală de înmagazinare.
Comparativ, depozitele din România sunt în prezent pline în proporție de 42% din capacitatea totală de depozitare.
Este adevărat că Ucraina are o capacitate de înmagazinare uriașă comparativ cu România, cele 22 de procente reprezentând 74 TWh depozitați, în timp ce cele 42 de procente din capacitatea totală a Depogaz și Depomureș, doar 13,8 TWh.
Problema este reprezentată de capacitatea de extragere a acestui gaz. În cazul depozitelor mai vechi, cum sunt cele din România și, probabil, Ucraina, odată cu diminuarea volumului de gaz înmagazinat, scade și capacitatea de extragere, ca urmare a diminuării presiunii.
Evoluția capacității de import rezervate prin Isaccea (Ucraina)
Rezervările pentru luna februarie se ridică la 145,8 GWh/zi, mai mari decât cele de 142,6 GWh/zi efectuate pentru luna februarie, însă mult mai reduse decât cele de 175 GWh/zi din ultima lună a anului trecut.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prostPotrivit rezultatelor ultimilor licitații de rezervare de capacitate, România va importa probabil în continuare la capacitate maximă gaz din Ungaria (77 GWh/zi rezervați).
Evoluția capacității de import rezervate prin Csanadpalota (Ungaria)
Bulgaria, în schimb va fi folosită probabil doar în caz de nevoie, rezervări suplimentare putând fi făcute în urma licitațiilor zilnice.
Tariful de rezervare capacitate prin Isaccea realizat de Transgaz a fost unul de 0,12894 lei//kWh/zi/lună.
Evoluția capacității de import rezervate prin Negru Vodă (Bulgaria)
Cel aferent rezervărilor prin punctul de la Negru Vodă a fost unul identic, numai că în acest punct importatorii mai plătesc și un tarif de ieșire din Bulgaria de 0,12 lei//kWh/zi/lună.
În ultimele zile, România a importat gaze la capacitatea maximă rezervată prin toate punctele de interconectare, peste 70 GWh/zi din Ungaria, 48 GWh/zi din Ucraina și 12,5 GWh/zi din Bulgaria (Negru Vodă).