Rata anuală a inflației a surprins din nou negativ în iunie și a fost aproape de 4%. Nu numai că inflația este în afara țintei băncii centrale, dar prognoza BNR pentru finele anului s-ar putea dovedi prea optimistă, mai ales că urmează noi creșteri de prețuri la electricitate și gaze. Analiștii se așteaptă ca BNR să vină cu un control mai strict al lichidității în perioada următoare și să fie ultima bancă centrală din regiune care să ridice dobânda cheie, însă unii dintre ei estimează că rata de referință ar putea fi majorată încă din acest an.
La 3,94%, inflația anuală din iunie a depășit așteptările analiștilor de 3,7% și nivelul de 3,75% înregistrat în luna mai.
Prețurile alimentelor au crescut cu 0,25% față de mai, mai rapid decât estimau analiștii, produsele nealimentare s-au scumpit cu 0,29% și serviciile cu 0,23%. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile, cele administrate și carburanții, a rămas stabilă la 2,8%.
“Începând cu luna iulie urmează noi creșteri ale prețurilor la gaze și electricitate care, împreună cu prețurile mai mari la carburanți, ar trebui să împingă inflația dincolo de 4,5%. Flirtul cu nivelul de 5% ar putea fi noul normal pentru restul anului”, arată Valentin Tătaru, economist șef al ING Bank România.
ING are o estimare de 4,7% pentru finele anului, dar arată că cresc riscurile pentru o depășire a prognozei. Cea mai recentă prognoză a BNR este pentru o inflație de 4,1% la finele anului.
Ținta BNR de inflație este de maximum 3,5%, în timp ce dobânda de referință este de 1,25%, la jumătate din cât era înainte de pandemia COVID-19, dar în continuare cea mai mare din regiune.
BCR estimează că inflația va atinge 4,5-5% în octombrie sau noiembrie și ar urma să scadă începând cu ianuarie 2022, ca urmare a unui efect de bază. La începutul acestui an creșterile de prețuri la electricitate ca urmare a felului în care a fost implementată liberalizarea au dat peste cap inflația.
“Vedem riscuri de depășire a prognozei noastre de 4,3% la finele anului”, arată analistul BCR Eugen Sinca.
Chiar dacă inflația este consistent peste țintă, BCR estimează că BNR se va uita mai degrabă la ce fac celelalte bănci centrale din regiune, mai ales cea din Polonia, și va fi ultima care crește dobânda. Astfel, BNR ar putea ridica rata cheie în trimestrul al treilea al anului viitor, după o perioadă de control strict al lichidității, care ar începe de la finele lui 2021 sau începutul lui 2022, când Banca Poloniei e așteptată să crească dobânzile. Inflația a depășit 4% în Polonia și 5% în Ungaria, unde banca centrală a crescut deja rata cheie.
La o reacție graduală a BNR, cu un control inițial al lichidității, care să ancoreze ratele pe termen scurt la 1,25%, se așteaptă și ING Bank, care vede primele creșteri de dobândă cheie în prima jumătate a anului viitor, cu un nivel cumulat de 0,5%.
“Dacă inflația va fi determinată mai degrabă de cerere decât este așteptat acum, atunci am putea vedea o creștere a ratelor încă din trimestrul patru din 2021”, avertizează Valentin Tătaru.
CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat cliențilorBanca Transilvania vede ca probabilă o majorare a ratei cheie încă din acest an, după ce banca centrală a intensificat operațiunile de atragere depozite, de la 4,9 miliarde de lei în aprilie, la 7,3 în mai și 17,6 în iunie, până la 12,8 miliarde deja în iulie.
“Considerăm că este ridicată probabilitatea ca BNR să înceapă un nou ciclu monetar prin majorarea ratei de dobândă de referință până la finalul anului curent”, scrie Andrei Rădulescu, economist șef la Banca Transilvania, care arată că este probabil ca inflația să fie peste țintă în trimestrele următoare.
Guvernatorul Mugur Isărescu a insistat, după ultima ședință de politică monetară, pe temporizarea revenirii la “normalitate” în ceea ce privește dobânzile și pe faptul că avansul inflației vine în special din prețuri administrate, aflate în afara controlului băncii centrale.