Industria românească, un sfert din economie, a încetinit anul trecut

Industria românească, un sfert din economie, a încetinit anul trecut
scris 10 feb 2017

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat anul trecut o creștere de 1,7% față de anul anterior, un ritm mai scăzut decât în 2015, pe fondul avansului lent al sectorului-cheie de prelucrătoare și al declinului puternic din industria extractivă, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

În 2015, industria a înregistrat un avans de 2,7% față de 2014, susținută în special de industria prelucrătoare, care a crescut cu 3,5%.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2016, rata de creștere a coborât la 1,7%, pe fondul unui avans mai mic al industriei prelucrătoare, de 2,6%, față de 2015, arată news.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Industria extractivă a scăzut anul trecut cu 15,8% față de 2015, în timp ce producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat s-a redus cu 1,1%.

ANALIZĂ Comerțul, construcțiile și serviciile ar putea fi domeniile cele mai profitabile în 2017 CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Comerțul, construcțiile și serviciile ar putea fi domeniile cele mai profitabile în 2017

În luna decembrie a anului trecut, față de decembrie 2015, producția industrială a crescut atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 3,6%, respectiv cu 3,9%.

Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat și în decembrie un declin accentuat, de 8,3%, în timp ce producția și furnizarea de energie electrică  și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a avansat cu 6,7%.

Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, de mai mulți ani, sectorul minier din România și cel al companiilor de utilități, controlat în mare parte de stat și care este subminat de lipsa reformelor și de competitivitatea slabă.

Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a crescut cu 3,7% față de decembrie 2015. În noiembrie 2016, industria de prelucrare avansase mai mult, cu 6,3%, față de noiembrie 2015.

Record: BRD aprobă cea mai mare alocare de dividende de după privatizare CITEȘTE ȘI Record: BRD aprobă cea mai mare alocare de dividende de după privatizare

Comparativ cu luna noiembrie 2016, producția industrială a scăzut în decembrie cu 13,3% pe serie brută, dar a crescut cu 1,6% pe seria ajustată în funcție de influențele sezoniere și numărul de zile lucrătoare, indicatorul urmărit cel mai atent de economiști.

În 2015, producția industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent.  Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României. 

viewscnt
Afla mai multe despre
industria
statistica