Îngrijorările legate de alegerea britanicilor de a se desprinde de Uniunea Europeană au afectat drastic încrederea în economia Germaniei, potrivit celui mai recent sondaj ZEW în rândul experților financiari.
Indicele ZEW, care reflectă așteptările economice pentru următoarele șase luni, a pierdut în iulie 26 de puncte față de iunie, atingând un nivel negativ, de -6,8 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2012.
Totodată, indicele care măsoară percepția analiștilor asupra situației economice actuale în Germania a coborât cu 4,7 puncte, la 49,8 puncte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Votul pro-Brexit a surprins majoritea experților în domeniul piețelor financiare. Incertitudinile legate de consecințele acestui vot asupra economiei germane sunt responsabile pentru declinul substanțial al sentimentului investitorilor. Îngrijorările legate de exporturi și stabilitatea sistemului financiar-bancar european influențează în așteptările economice”, afirmă profesorul Achim Wambach, președinte al institului ZEW.
La nivelul zonei euro, indicele privind condițiile actuale a scăzut în iulie cu 2,4 puncte, la -12,4 puncte. Indicele care cuantifică aștepările analiștilor privind evoluția economiei în următoarele șase luni a scăzut cu 34,9 puncte, la -14,7 puncte.
Indicele ZEW a fost calculat printr-un sondaj care a inclus 220 de analiști, desfășurat în perioada 4-18 iulie.
Luna trecută, președintele Federației germane pentru Comerț En-Gros, Comerț Exterior și Servicii, a atras atenția că ieșirea Marii Britanii din UE va afecta exporturile Germaniei.
Anul trecut, 7,5% din exporturile Germaniei au mers în Marea Britanie, a treia mare piață externă a industriei germane. Potrivit Deutsche Bank, Marea Britanie este destinația a 12,8% din exporturile germane care vizează industria auto, reprezentând totodată ținta a 10,5% din exporturile sectorului farmaceutic german. Investițiile directe și indirecte ale Germaniei în Marea Britanie au însumat 109,9 miliarde de euro în 2014, în timp ce investițiile britanice în Germania au fost de 37,9 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Economiei.
Totodată, aproximativ 2.000 de companii germane operează în Marea Britanie și au, în total, circa 420.000 de angajați.