Încrederea analiștilor în economie a crescut pentru a cincea lună la rând. Este așteptată deprecierea leului

Încrederea analiștilor în economie a crescut pentru a cincea lună la rând. Este așteptată deprecierea leului

Foto dreamstime.com

scris 26 apr 2023

Încrederea analiștilor în economia românească a crescut pentru a cincea lună la rând în martie. Aceștia se așteaptă la o ușoară depreciere a leului în următoarele 6-12 luni, la o temperare a inflației. 4 din 5 analiști consideră prețurile imobiliare ca supraevaluate, dar doar puțin sub jumătate se așteaptă la o scădere a acestora în următorul an.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna martie, a cincea luna consecutivă, (cu 4 puncte) la valoarea de 57,1 puncte. Această situație s-a datorat componenței de anticipații, care a înregistrat o creștere de 7,7 puncte, până la valoarea de 53,6 puncte. Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a situat la valoarea medie de 8,96%.

Urmărește-ne și pe Google News

“În contextul veștilor pozitive venite din economie, încrederea analiștilor a continuat să crească și în luna martie, în concordanță cu îmbunătățirea anticipațiilor de creștere economică în 2023. De asemenea, s-au îmbunătățit așteptările de continuare a procesului dezinflaționist, acestea fiind confirmate și de anticipațiile de reducere a ratelor de dobânda în anul următor”, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România, care cuprinde 250 de membri certificați și 100 de candidați.

81% dintre participanți așteaptă o depreciere a leului în următorul an până la o valoare medie de 5,0274 lei pentru un euro. Depreciere estimată pentru următoarele 6 luni este până la 4,9814 lei/euro, comparativ cu o valoare curentă de 4,9340 lei/euro.

Nevoia de muncitori sezonieri se resimte cel mai mult în HoReCa și Turism. Numărul de oferte a crescut cu 25% în aprilie față de începutul anului. Ce salarii se oferă CITEȘTE ȘI Nevoia de muncitori sezonieri se resimte cel mai mult în HoReCa și Turism. Numărul de oferte a crescut cu 25% în aprilie față de începutul anului. Ce salarii se oferă

Analiștii se așteaptă la o încetinire a creșterii economice la 3% în acest an, de la 4,7% în 2022. În noiembrie anul trecut estimare de creștere economică în rândul analiștilor CFA pentru acest an era mai pesimistă, la 1,6%, în timp ce în sondajul din ianuarie crescuse ușor la 1,9%.

Cotația ROBOR la 3 luni este așteptată să scadă în continuare și să ajungă la 6,2% în următoarele 12 luni, față de 6,75% în prezent și peste 8% în toamna anului trecut.

81% dintre analiști consideră că prețurile imobiliarelor sunt supraevaluate. Când vine vorba de evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 47,6% dintre participanți anticipează o stabilitate a acestora în timp ce același procent de 47,6% dintre participanți anticipează o scădere în următoarele 12 luni.

Un val masiv de muncitori din Bangladesh se îndreaptă în aceste ore spre România, dar sunt dezvăluite primele nemulțumiri: Foarte mulți nu rămân, ci pleacă rapid spre Germania și Portugalia CITEȘTE ȘI Un val masiv de muncitori din Bangladesh se îndreaptă în aceste ore spre România, dar sunt dezvăluite primele nemulțumiri: Foarte mulți nu rămân, ci pleacă rapid spre Germania și Portugalia

Analiștii anticipează un deficit bugetar de 5,1% din PIB pentru acest an, peste ținta de 4,4% a guvernului. Datoria publică ar urma să crească la 54% din PIB față de sub 50% în prezent.

Încrederea analiștilor în economie a crescut pentru a cincea lună la rând. Este așteptată deprecierea leului

viewscnt
Afla mai multe despre
analisti financiari
cfa romania
crestere economica
curs valutar