Încrederea analiștilor în economia românească a crescut pentru a cincea lună la rând în martie. Aceștia se așteaptă la o ușoară depreciere a leului în următoarele 6-12 luni, la o temperare a inflației. 4 din 5 analiști consideră prețurile imobiliare ca supraevaluate, dar doar puțin sub jumătate se așteaptă la o scădere a acestora în următorul an.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna martie, a cincea luna consecutivă, (cu 4 puncte) la valoarea de 57,1 puncte. Această situație s-a datorat componenței de anticipații, care a înregistrat o creștere de 7,7 puncte, până la valoarea de 53,6 puncte. Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a situat la valoarea medie de 8,96%.
“În contextul veștilor pozitive venite din economie, încrederea analiștilor a continuat să crească și în luna martie, în concordanță cu îmbunătățirea anticipațiilor de creștere economică în 2023. De asemenea, s-au îmbunătățit așteptările de continuare a procesului dezinflaționist, acestea fiind confirmate și de anticipațiile de reducere a ratelor de dobânda în anul următor”, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România, care cuprinde 250 de membri certificați și 100 de candidați.
81% dintre participanți așteaptă o depreciere a leului în următorul an până la o valoare medie de 5,0274 lei pentru un euro. Depreciere estimată pentru următoarele 6 luni este până la 4,9814 lei/euro, comparativ cu o valoare curentă de 4,9340 lei/euro.
CITEȘTE ȘI Nevoia de muncitori sezonieri se resimte cel mai mult în HoReCa și Turism. Numărul de oferte a crescut cu 25% în aprilie față de începutul anului. Ce salarii se oferăAnaliștii se așteaptă la o încetinire a creșterii economice la 3% în acest an, de la 4,7% în 2022. În noiembrie anul trecut estimare de creștere economică în rândul analiștilor CFA pentru acest an era mai pesimistă, la 1,6%, în timp ce în sondajul din ianuarie crescuse ușor la 1,9%.
Cotația ROBOR la 3 luni este așteptată să scadă în continuare și să ajungă la 6,2% în următoarele 12 luni, față de 6,75% în prezent și peste 8% în toamna anului trecut.
81% dintre analiști consideră că prețurile imobiliarelor sunt supraevaluate. Când vine vorba de evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 47,6% dintre participanți anticipează o stabilitate a acestora în timp ce același procent de 47,6% dintre participanți anticipează o scădere în următoarele 12 luni.
CITEȘTE ȘI Un val masiv de muncitori din Bangladesh se îndreaptă în aceste ore spre România, dar sunt dezvăluite primele nemulțumiri: Foarte mulți nu rămân, ci pleacă rapid spre Germania și PortugaliaAnaliștii anticipează un deficit bugetar de 5,1% din PIB pentru acest an, peste ținta de 4,4% a guvernului. Datoria publică ar urma să crească la 54% din PIB față de sub 50% în prezent.