Încrederea analiștilor CFA în economia românească s-a redus în luna mai

Încrederea analiștilor CFA în economia românească s-a redus în luna mai
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2018

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a scăzut în luna mai, față de luna anterioară, cu 8 puncte până la valoarea de 41,5 puncte, din cauza scăderii ambelor componente ale indicatorului, arată datele publicate luni de CFA România. Față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 25,1 puncte. Analiștii CFA estimează că euro ar putea depăși nivelul de 4,7 lei în următoarele șase luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioară cu 9,5 puncte, până la 56,9 puncte. Față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 27 puncte, scrie News.ro.

Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 7,2 puncte pana la 33,8 puncte. Față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 24,1 puncte.

”În ceea ce privește cursul de schimb eur/ron, aproximativ 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7046, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603”, se arată în comunicat.

Rata anticipata a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,58%, potrivit CFA România.

Numărul elevilor și studenților a scăzut în ultimul an cu 18.700, până la 3,58 milioane CITEȘTE ȘI Numărul elevilor și studenților a scăzut în ultimul an cu 18.700, până la 3,58 milioane

”Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, și respectiv 87,5% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadența de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadența de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România și al candidaților pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.

CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizația având peste 220 de membri.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
incredere
economie