Importurile de gaze destinate pieței interne au crescut începând cu ultimul weekend după scăderile considerabile din ultimele zile ale săptămânii trecute, ajungând sîmbătă la nivelul de 45 GWh, cu 11,5 GWh sub cel de miercuri, însă cu peste 5 GWh mai mare decât cel de marți. Luni dimineață, Transgaz estima un nivel al importurilor destinate pieței interne pentru acea zi de aproximativ 36 MWh.
Nivelul producției interne este estimat de Trasgaz pentru ziua de luni la doar 20,9 milioane mc, ca urmare a reviziei programate de la Petromar (OMV Petrom), dar și a unui incident de la Iernut, care a determinat Romgaz să imiteze producția unui zăcământ care alimenta centrala.
România a importat sâmbătă, o zi de weekend cu consum redus, 95,4 GWh și a exportat către Ungaria 49,8 GWh, numai 45,6 GWh fiind destinați pieței autohtone.
WIEE, traderul care limitase joi și vineri cantitatea importată în România, potrivit directorului Transgaz Ion Sterian, de la 4,5 la 0,3 milioane mc, și-a majorat din nou nominalizările la peste 3-4 milioane mc pe zi, susține surse din piață.
Drept consecință, și nivelul înmagazinărilor a crescut, de la 115 GWh la 145 GWh. Acesta este totuși cel mai redus nivel al înmagazinărilor din luna august (cu excepția zilelor speciale de joi și vineri), doar pe 2 august fiind înregistrate depozitări inferioare, de 140 GWh.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a suplimentat bugetul pentru ajutoare de stat. Companii românești și străine au solicitat statului ajutoare de peste 6 miliarde lei pentru investiții. Statul s-a uitat în portofel și a aprobat...4 proiecte din 193Pe 7 august, de exemplu, au fost înmagazinați peste 192 GWh, iar pe 16 august, 172,7 GWh.
Cu toate acestea, România se apropie de pragul de depozitare de 70% din capacitatea totală, pe 20 august nivelul fiind unul de 68,5%.
Evoluția înmagazinărilor zilnice din luna august
Potrivit unor estimări conservatoare, România va intra în această iarnă cu un nivel al depozitării de 85% din capacitatea totală, superior celui înregistrat în ultimii ani.
În sezonul de iarnă, gazul care intră în sistem, pentru acoperirea consumului intern, provine din producția curentă, importuri și extrageri din depozite. Însă chiar dacă ar avea depozitele pline 100%, România tot ar avea nevoie de importuri, cel puțin în perioade cu vârf de consum, pentru a păstra în parametri funcționali Sistemul Național de Transport (SNT).
Acesta este motivul care operatorul SNT, Transgaz, a lansat o licitație de achiziționare a serviciilor de echilibrare prin cumpărarea de gaze naturale din import pentru perioada ianuarie-martie 2023.