Criza cauzată de coronavirus afectează într-un mod sau în altul fiecare domeniu, inclusiv recrutarea de personal.
În acest sens este observată, pe baza unui sondaj online, o scădere în numărul de aplicanți în perioada 19 februarie - 19 martie 2020, comparativ cu 19 februarie - 19 martie 2019.
Sondajul a colectat 477 de răspunsuri din partea unor angajați în departamentele de HR din industrii precum IT&C, Comerț/Retail, Producție Industrială, Producție Bunuri de larg consum, Bănci/Asigurări/Pensii/Alte Servicii Financiare, BPO&Servicii, Transport/Logistică. Angajații din departamentele de HR au răspuns la 5 întrebări cu multiple variante de răspuns.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Concluzia este că peste 44% dintre respondenți au menționat că au observat o scădere a numărului de aplicanți și doar 6% dintre recrutori au observat o creștere semnificativă (cu până la 30%). În timp ce 38% dintre respondenți susțin că nu există nicio modificare, 28% au văzut scăderi semnificative (până la 30%) în numărul de aplicări la joburi, iar 9% raportează scăderi cu peste 30%. 7% au avut scăderi de sub 10%.
Teama de a se infecta și măsurile de autoizolare impuse de autorități au dus la un refuz masiv al candidaților de a participa la interviuri față în față. Astfel, peste 68% dintre specialiștii în HR care au răspuns la sondaj au spus că au înregistrat refuzuri din partea candidaților de a participa la interviu.
“În această perioadă angajatorii sunt mult mai precauți, principala preocupare a acestora fiind aceea de a securiza continuarea business-urilor, concentrându-se în același timp pe asigurarea unui climat de muncă sigur. Companiile au găsit soluții pentru ca angajații lor să lucreze de acasă, au modificat procese și au adaptat soluțiile tehnice. Sunt companii care în acest moment se află la poli opuși. Unele au decis să își mute angajații în șomaj tehnic, în timp ce altele au un volum mult mai mare de muncă (companiile din retail alimentar, medical, farmaceutică). Din acest sondaj se poate observa că procesele de recrutare au fost parțial înghețate sau diminuate ca volum, iar pentru cele care continuă au fost adaptate soluțiile de intervievare (interviuri telefonice și video)”, spune Costin Tudor, CEO și fondator Undelucram.ro, care a realizat sondajul.
Pentru a limita răspândirea virusului, peste 24% dintre respondenți au decis să nu mai susțină interviuri pentru o perioadă.
Cei care susțin în continuare interviuri o fac folosind metode precum interviuri telefonice și video (59%), telefonic (9%), video (3%), interviu clasic și interviu video/telefonic în anumite cazuri (3%) și interviu clasic, față în față - doar 2%.
Deși doar 13% dintre respondenți au menționat că încă au recrutori pe teren (specialiști care promovează joburile disponibile în deplasare, în diferite orașe și susțin interviuri de grup în zonele respective), aceștia au spus că au luat deja măsuri speciale pentru a își proteja atât candidații, cât și posibilii aplicanți la joburi.
Companiile care recrutează în această perioadă au menționat că au amânat sesiunile de training și că perioada de onboarding a noilor angajați a fost scurtată. De asemenea, angajatorii fac tot posibilul să își lase angajații să lucreze de acasă.