Imobiliarele și șomajul, norii negrii care planează asupra economiei Chinei

Imobiliarele și șomajul, norii negrii care planează asupra economiei Chinei
scris 14 iun 2024

Străzi pustii și turnuri rezidențiale pe jumătate goale cât vezi cu ochii: în Tianjin, în nordul Chinei, criza imobiliară a dat naștere unor cartiere aproape fantomatice, pe fondul șomajului din a doua economie ca mărime din lume, scrie agenția AFP.

La un an și jumătate de la ridicarea restricțiilor sanitare, piața imobiliară frânează redresarea, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediția a IV-a - Jucători relevanți vor discuta principalele probleme din domeniu CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediția a IV-a - Jucători relevanți vor discuta principalele probleme din domeniu

Pentru o lungă perioadă de timp, acest sector a reprezentat un sfert din PIB-ul Chinei și a fost forța motrice a multor alte sectoare economice.

În prezent, acesta este miruibund pe măsură ce economia încetinește, ceea ce duce la locuințe neterminate și la o lipsă de încredere în mulți dezvoltatori care se află în pragul falimentului.

La fel ca mulți chinezi, Wang Dongmei și fiica sa au cumpărat o casă în 2016. Proprietatea lor, situată în apropierea unui centru comercial pietonal de pe malul râului, valora 870.000 de yuani (111.000 de euro în prezent) la momentul respectiv.

De atunci, a pierdut peste 30% din valoare, a explicat pensionarul, care s-a întâlnit cu AFP în Tianjin, un mare oraș portuar aflat la 30 de minute de mers cu trenul de Beijing.

„Vrem să o vindem”, a suspinat doamna Wang, dezamăgită să constate că prețurile de pe piață sunt „la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani”.

Imobiliarele, în scădere

Multă vreme, chinezii au văzut în cumpărarea de proprietăți imobiliare o investiție sigură.

Criza imobiliară a pus sub semnul întrebării toate acestea, iar scăderea prețurilor pe metru pătrat este o lovitură majoră pentru portofelele gospodăriilor.

Începând de anul trecut, China a introdus o serie de măsuri pentru a încerca să își revigoreze sectorul imobiliar.

În luna mai, a redus, de asemenea, avansul minim pentru primii cumpărători și a propus ca autoritățile locale să răscumpere locuințele neocupate. Cu rezultate mixte.

FOTO Grecii au pus primul strat de asfalt pe A0 București Sud Lot 3 CITEȘTE ȘI FOTO Grecii au pus primul strat de asfalt pe A0 București Sud Lot 3

Potrivit lui Zhao Xin, un agent imobiliar din Tianjin, care consiliază potențialii cumpărători într-un complex rezidențial aflat încă în construcție, piața pare să se redreseze.

Dar „să spunem că vom reveni la același nivel” de vânzări ca înainte de criză „nu este realist”, crede el, având în vedere dorința guvernului de a dezumfla o bulă care a făcut ca datoriile multor dezvoltatori privați să explodeze.

Unii se luptă acum pentru supraviețuire, precum Evergrande, ale cărui eșecuri ajung în mod regulat pe prima pagină a ziarelor.

O piață a forței de muncă deprimată

Prețurile locuințelor noi vor scădea cu încă 15-20% în acest an, avertizează agenția de rating Fitch.

Economia va ocupa un loc important în discuțiile Partidului Comunist din iulie, în cadrul unei reuniuni importante la care sunt așteptate măsuri pentru sectorul imobiliar, potrivit multor analiști.

Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor va fi, de asemenea, o temă centrală, prezice Harry Murphy Cruise, economist la Moody’s Analytics.

În mai, președintele Xi Jinping a cerut ca șomajul în rândul tinerilor să devină o „prioritate absolută”.

Rata șomajului a atins un nivel maxim anul trecut, înainte ca autoritățile să suspende publicarea cifrelor, oficial pentru a-și revizui metodologia.

Sectorul privat, sub presiune

O anumită melancolie era perceptibilă în Shanghai la un recent târg de locuri de muncă.

„Piața muncii este deprimată”, s-a plâns Wu Jiawen, 25 de ani, care a absolvit în decembrie și este „îngrijorată” că încă nu și-a găsit un loc de muncă.

În această lună, 11,8 milioane de studenți vor părăsi universitatea, ceea ce sporește concurența.

Problema ocupării forței de muncă în China este mult mai profundă.

Sectoarele dinamice, cum ar fi internetul, care s-a dezvoltat cu o viteză amețitoare în absența unei reglementări stricte, sunt acum mai atent reglementate.

Ca urmare, marile centre de ocupare a forței de muncă se reduc pe fondul scăderii profitabilității, inclusiv giganții digitali Alibaba, Tencent și ByteDance.

Mărcile de lux reduc prețurile la jumătate pentru a-i atrage pe cumpărătorii chinezi CITEȘTE ȘI Mărcile de lux reduc prețurile la jumătate pentru a-i atrage pe cumpărătorii chinezi

Creștere lentă

Nici măcar sectorul financiar nu a scăpat de această tendință, în ciuda faptului că salariile de aici sunt mai mici decât în urmă cu 10 ani, potrivit unui fost bancher, care nu dorește să își dea identitatea de teama represaliilor.

Exporturile, între timp, sunt îngreunate de tensiunile geopolitice dintre Beijing și Washington și de dorința unor țări de a-și diversifica lanțul de producție.

Acest sector a fost, din punct de vedere istoric, un important motor de creștere pentru China, iar performanța sa are un impact direct asupra ocupării forței de muncă pentru mii de companii.

„Probabil că va trebui să trecem printr-o recesiune” înainte de a ne reveni, spune pesimist Guan, directorul unei companii producătoare de mase plastice.

Guvernul chinez vizează o creștere economică de aproximativ 5% în acest an.

Această rată ar fi de vis pentru multe țări, dar pentru China rămâne departe de expansiunea fulminantă care a propulsat-o în vârful economiei mondiale în ultimele decenii.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
somaj
imobiliare