Majoritatea PSD a propus amendarea OUG nr. 109/ 2011 privind guvernanța coporativă a întreprinderilor publice, astfel încât Guvernul să aibă posibilitatea, ca printr-o hotărâre, în mod discreționar, să hotărască pentru ce companie va fi organizată recrutare prin concurs, conform legii în vigoare, și pentru care va fi numită conducerea.
Potrivit vicepreședintelui Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, liberalul Virgil Popescu, un astfel de amendament a fost inițiat de deputații puterii.
”Proiectul a fost asaltat încă de la dezbaterea din Senat cu amendamente ale PSD, menite să impună excepții de la regula organizării concursurilor pentru conducerea companiilor, astfel încât legea urma să fie lipsită de conținut. Practic, toate marile companii ar fi fost exceptate de la aplicarea legii, iar managerii acestora numiți politic. Cum acest lucru nu putea să treacă neobservat și cum PSD risca să arunce în aer acordurile și înțelegerile cu organismele internaționale, laboratoarele partidului au găsit formula ideală de a se preface că renunță la acest demers, dar de a menține același obiectiv”, afirmă Virgil Popescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un proiect de lege, depus la începutul anului la Parlament, de parlamentari ai actualei puteri, propunea scutirea de la procedura selectării unui management corporativ doar a societăților din industria de apărare Rasirom și Romtehnica precum și a Administrației Națională de Meteorologie.
În comisiile de specialitate, senatorii au inclus, însă, în lista excepțiilor de la OUG nr. 109/ 2011 privind guvernanța coporativă a întreprinderilor publice toate companiile de apă,Tarom, Monitorul Oficial și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), precum și la alte peste 20 de societăți, considerate ca făcând parte din industria de apărare. Printre acestea din urmă se numără IAR, Romaero, Avioane Craiova, Romarm, dar și Șantierul Naval Mangalia sau IOR București.Ajunsă pentru dezbatere la Camera Deputaților, formei OUG 109 modificate de Senat i-au fost pregătite de către deputați noi excepții de aplicare. Potrivit amendementelor obținute de Profit.ro și care urmează să intre în dezbaterea comisiei de specialitate, companiile avute în vedere de deputați sunt în special din domeniul energetic.
Deputatul liberal Sorin Bumb a propus scutirea Cupru Min S.A. Abrud de la selecția unui management coporativ, arătând că societatea a înregistrat profit în 2016, iar datoriile au fost achitate integral la sfârșitul anului trecut.
Cupru Min a terminat anul 2016 cu un profit brut de 3,95 milioane lei, în ușoară scădere față de cel de 4,15 milioane lei raportat în 2015, și cu venituri totale de 139,36 milioane lei, cu 3,3% mai mici comparativ cu anul anterior. În acest context, Guvernul are în vedere construirea unui combinat metalurgic la Cupru Min SA Abrud.
CITEȘTE ȘI CJUE intervine într-un proces al unor români pentru credite în franci elvețieni: O bancă trebuie să furnizeze clientului date suficienteDeputatul PSD Dumitru Chiriță propune scutirea de la prevederile OUG 109 pentru Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. (CNTEE Transelectrica) și filialele acesteia.
De asemenea, deputatul PSD Laurențiu Nistor susține eliminarea managementului corporativ pentru Societatea Cupru Min S.A. Abrud, dar și pentru Societatea de Conservare și Închidere a Minelor „Conversmin” - S.A. București și pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara - S.A.
Complexul Energetic Hunedoara se afla, în 2015, pe primul loc în clasamentul companiilor de stat cu cele mai mari pierderi, înregistrând o pierdere brută de 1,6 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI LISTA băncilor despre care Guvernul susține că nu ar fi plătit corect impozit pe profit conține și nume astăzi inexistenteÎn cadrul aceluiași proiect, liberalii propun însă ca scutirea să nu privească și companiile de apă, așa cum a stabilit Senatul.
La rândul lor, deputații USR susțin, printr-un amendament depus, revenirea la forma inițială a OUG 109, fără excepțiile menționate.
Totodată, Ministerul Finanțelor Publice a propus comisiei de specialitate un amendament care menține scutirea de management corporativ doar a companiilor vizate inițial, respectiv Rasirom, Romtehnica și Administrația Națională de Meteorologie.