A 11-a versiune a sistemului de operare pentru dispozitive mobile Apple este acum disponibilă pentru download și instalare pe device-urile compatibile.
iOS 11 este unul dintre cele mai importante update-uri pe care le-au primit tabletele de la Apple. Noua versiune a sistemului de operare extinde facilitățile de multi-tasking și îmbie practic utilizatorii care folosesc tablete vechi să facă upgrade pentru a profita de noile opțiuni.
Dock-ul (bara cu aplicații din partea de jos a ecranului) poate acomoda acum mai multe aplicații și afișează inclusiv cele mai recente trei aplicații folosite, dacă acestea nu există deja pe dock. De asemenea, dock-ul cu aplicațiile sale poate fi deschis din orice aplicație printr-un swipe vertical de la marginea ecranului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Același gest, dar continuat până spre centrul ecranului duce la afișarea noului meniu de multi-tasking. Acesta are un nou design, în care aplicațiile sunt afișate pe două rânduri, iar alături de acestea apare și noul centru control.
Control Center este un alt element important al sistemului de operare de la Apple care a fost îmbunătățit. Acesta face acum parte din meniul de multi-tasking și include mai multe funcții, precum pornirea și oprirea conexiunii de date pe iPhone, dar și mai multe opțiuni de personalizare.
O altă noutate importantă, atât pentru utilizatori, cât și pentru dezvoltatori, este noul App Store. Acesta a fost redesenat din temelii, atât secțiunile componente, cât și paginile de aplicații având un nou design.
Însă designul magazinului de aplicații din iOS 11 nu a fost schimbat de dragul schimbării. Acesta încearcă să țină viu interesul utilizatorilor pentru aplicații noi și interesante. În centrul acestei idei stă noua secțiune Today, unde Apple va prezenta zilnic ceva nou, fie că este vorba de “Aplicația Zilei” sau de liste tematice cu aplicații performante.
Ca și în cazul recomandărilor din aplicația Music, Apple a ales să nu încredințeze sarcina gestionării recomandărilor de aplicații în seama unui algoritm, cum procedează Google în propriul magazin de aplicații. Secțiunea Today este gestionată de o echipă editorială care urmărește noutățile și schimbările din App Store pentru a aduce în fața utilizatorilor cele mai interesante noutăți.
Această abordare pare să fie mult mai inspirată decât cea aleasă de Google. Noua secțiune Today din App Store pare, cel puțin la o primă vedere, mult mai interesantă și mai ”vie” decât recomandările lipsite de fler ale algoritmilor folosiți de Google.
Pe lângă noua secțiune Today, care seamănă cu o aplicație de știri care se rezumă la aplicații pentru iOS, magazinul de aplicații al celor de la Apple mai aduce și alte schimbări importate. Spre exemplu, acum jocurile și aplicațiile reprezintă secțiuni distincte, ceea ce, prin prisma interesului mult mai mare al utilizatorilor pentru jocuri, este un lucru bun atât pentru dezvoltatorii de jocuri, cât și pentru cei de aplicații, ale căror produse vor fi mai vizibile.
Inclusiv pagina de prezentare a aplicațiilor din noul App Store a fost redesenată. Aceasta face loc mai multor clipuri video și, totodată, aduce în prim-plan elementele care arată cum este apreciată de utilizatori o anumită aplicație, precum rating-ul și locul pe care-l ocupă în categoria din care face parte.
De asemenea, acum sunt mult mai vizibile achizițiile pe care o aplicație le oferă. Pagina aplicațiilor și jocurilor listează mult mai clar, cu denumire și preț, toate achizițiile care pot fi realizate dincolo de prețul de achiziție.
CITEȘTE ȘI Sistemul de recunoaștere facială de pe iPhone X va funcționa pentru o singură persoanăChiar dacă listele de aplicații din App Store sunt realizate de o echipă editorială, Apple nu ignoră inteligența artificială, cea care aduce noi funcții pentru asistentul digital Siri. De exemplu, Siri poate acum să facă traduceri din și în limbile suportate (româna nu este una dintre acestea).
O altă noutate importantă pentru viitorul sistemului de operare și al dispozitivelor Apple este suportul pentru realitatea augmentată implementat în iOS 11, prin așa-numit ARKit. La momentul lansării noii versiuni de iOS, numărul de aplicații pentru realitate augmentată este limitat (există, de exemplu, o aplicație pentru măsurat mobila și camerele).
Acesta lucru era previzibil, ținând cont de complexitatea dezvoltării acestui gen de aplicații și jocuri. Este însă de așteptat ca numărul acestora să crească exponențial în anii următori.
Deși suportul pentru aplicații pe 64 de biți nu este o noutate, iOS 11 este primul sistem de operare pe care nu mai pot rula aplicațiile construite pe 32 de biți. Este o abordare previzibilă, ținând cont de arhitectura pe 64 de biți a chipset-ului care stă la baza noilor dispozitive Apple, iar dezvoltatorii au avut timp suficient să-și actualizeze aplicațiile.
Dincolo de toate acestea, iOS 11 include și multe noutăți minore de funcționalitate și design care așteaptă să fie descoperite de utilizatori. Spre exemplu, iOS nu va mai emite notificări când utilizatorul se află la volan.
Spre deosebire de Android, iOS 11 este compatibil cu multe modele vechi de iPhone și iPad. Noua versiune poate fi instalată pe toate iPhone-urile de la 5S încoace și pe toate iPad-urile de la iPad Air și iPad Mini până în prezent.