Guvernul va prezenta în decembrie un memorandum de acțiuni și măsuri pentru trecerea la euro în 2024. Raport CE: România este printre statele cel mai puțin pregătite să treacă la euro

Guvernul va prezenta în decembrie un memorandum de acțiuni și măsuri pentru trecerea la euro în 2024. Raport CE: România este printre statele cel mai puțin pregătite să treacă la euro
scris 2 nov 2018

Guvernul va prezenta în luna decembrie un memorandum de acțiuni și măsuri necesare de implementat pentru ca România să adopte euro în 2024, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Ministrul Finanțelor face parte din Comisia Națională pentru aprobarea planului de fundamentare a aderării la moneda euro în 2024.

Întrebat azi de presă pe acest subiect, ministrul a confirmat că trecerea la euro va avea loc în 2024, urmând ca un memorandum cu măsuri pentru a îndeplini criteriile de adoptare să fie prezentat în luna decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia Națională pentru aprobarea planului de fundamentare a aderarii la moneda Euro in 2024 a fost înființată în luna martie, prin Hotărâre de Guvern.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
BERD reduce estimarea de creștere a economiei românești pentru anul acesta și 2019 CITEȘTE ȘI BERD reduce estimarea de creștere a economiei românești pentru anul acesta și 2019

De la 1 ianuarie 2019 ar urma să fie implementate măsurile și acțiunile prevăzute în memorandum.

Decizia adoptării euro în 2024 a fost luată de PSD la un congres al partidului, în luna martie a acestui an.

Zona euro este formată din 19 dintre cele 28 de state membre UE. Statele membre ale zonei euro sunt Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Olanda.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România îndeplinește doar unul dintre criteriile necesare trecerii la moneda euro. Comisia notează că niciunul dintre cele șapte state UE care s-au angajat să adopte euro nu întrunește toate condițiile formale. România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Suedia și Croația prezintă, în general, o convergență nominală semnificativă, însă niciuna dintre cele șapte țări nu îndeplinește în momentul de față toate cerințele pentru a fi acceptată în zona euro, potrivit Raportului de convergență pe 2018 publicat de Comisie.

România, în particular, este printre statele cel mai puțin pregătite să treacă la euro în momentul de față, îndeplinind doar criteriul privind finanțele publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
aderare
ministerul finantelor
eugen teodorovici
adoptare euro