Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de 550 de milioane de lei, pe o cerere ridicată din partea băncilor, însă la un randament de peste 9%, apropiat de cel din piața secundară. Dobânzile au scăzut ușor în piață, pe finele săptămânii, după ce miercuri au atins un nou record de după criza economică din 2009-2010.
Titlurile scadente în octombrie 2034 au atras subscrieri de 1,2 miliarde de lei față de un prospect de 300 de milioane de lei. După mai multe licitații slabe sau ratate, Finanțele au profitat de cererea ridicată și au împrumutat 550 de milioane de lei la 9,07% pe an. La finele lunii mai, aceleași obligațiuni erau redeschise la un randament de 7,95%, în martie la 6,21% și în ianuarie la 5,51%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul săptămânii, prin licitația cu scadența în octombrie 2027, statul a împrumutat 567,5 milioane de lei la 9,23% pe an.
Dobânzile foarte ridicate la care se împrumută România în ultima perioadă pun presiune pe finanțele publice. Doar în primul trimestru costul cu dobânzile s-au dublat față de anul precedent, însă creșterea e deja mai mare în al doilea trimestru. Datoria publică a ajuns la circa 50% din PIB, față de 35% înainte de criza COVID-19, și cântărește și mai mult în problema bugetară, în condițiile unui deficit ridicat de 5,8% țintit în acest an, față de 6,8% în precedentul.
Randamentele au explodat pe fondul inflației foarte ridicate, de 14,5% în mai, și a reorientării fluxurilor internaționale dinspre periferie către centru, în condițiile în care marile bănci centrale ale lumii au început să întărească politica monetară. În Europa Centrală și de Est mai cântărește și riscul generat de războiul din Ucraina, intrat deja în a patra lună.
După un vârf de 9,28% miercuri, randamentul titlurilor pe 10 ani a scăzut ușor în piața secundară la 9,1%. Mișcarea este una sincron în toată regiunea, deși câștigurile pentru titlurile în lei au fost mai mici decât cele din Ungaria, Cehia și mai ales Polonia.
ING estimează necesarul de finanțare pentru iunie-decembrie la 89 de miliarde de lei și scăzând fondurile PNRR arată că emisiunile lunare de titluri în piața românească ar trebui să fie de 7 miliarde de lei. în ianuarie-mai fusese acoperit doar 39% din necesarul de finanțare.
Analiștii băncii olandeze cred că riscurile cunoscute au fost deja încorporate de piețe în prețul curent al datoriei și diferența de dobândă față de regiune este atractivă. Pe de altă parte, piața așteaptă noi creșteri de dobânzi atât în rândul marilor bănci centrale, cât și la BNR, care are cea mai mică rată cheie din regiune la 3,75% pe an, în timp ce Cehia a ajuns la 7%.