Vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli, pe piața internă sau la export, se va face pe baza unor contracte de vânzare stabilite în mod unitar din punctul de vedere al clauzelor și condițiilor pentru toți producătorii agricoli. Măsura este inclusă într-o ordonanță de urgență adoptată astăzi de Guvern, în scopul întăririi disciplinei și creșterii responsabilității partenerilor pe filiera de comercializare a cerealelor.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Profi.ro a anunțat din vară că statul va interveni pe piața cerealelor și va impune, pe filiera de comercializare, utilizarea unor contracte de vânzare-cumpărare unitare, atât pentru producătorii agricoli persoane fizice, cât și pentru producătorii persoane juridice, cu argumentul că vrea să evite astfel discriminarea și să asigure un grad ridicat de predictibilitate a activității de valorificare a cerealelor.
Contactat atunci de Profit.ro, președintele Federației Naționale PRO AGRO, Emil Dumitru, a explicat că modificarea este bună, dar întârziată, deoarece fermierii au început deja recoltarea și au încheiat contracte pentru livrarea de grâu și orz.preluate doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Astfel, modelul de contract cadru va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, la propunerea Organizației Interprofesionale „Cereale și Produse Derivate din România” – O.I.C.P..R..
De asemenea, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, orice vânzare de cereale pe piața internă sau la export trebuie să facă obiectul unui contract scris între părți sau primii-cumpărători trebuie să facă o ofertă scrisă de a contracta.
Durata minimă a contractului de vânzare este de 6 luni, perioadă care se aplică și pentru oferta scrisă de a contracta.
Prevederile menționate nu aduc atingere drepturilor producătorilor de a refuza durata minimă de 6 luni, cu condiția ca refuzul să fie exprimat în scris, în termen de 15 zile de la primirea ofertei. În acest caz, părțile sunt libere să negocieze, în condițiile legii, toate elementele contractului.