Guvernul Grindeanu susține modificările la achiziția terenurilor agricole în privința arendașilor

Guvernul Grindeanu susține modificările la achiziția terenurilor agricole în privința arendașilor
scris 5 mar 2017

Cabinetul Grindeanu susține modificările pregătite în privința dreptului de preempțiune al arendașilor la cumpărarea unui teren agricol. Arendații vor trebui să îndeplinească noi condiții pentru a putea cumpăra prioritar terenuri agricole.​

Legislația actuală stabilește că, la cumpărarea unui teren agricol, ordinea de preempțiune este: coproprietari, arendași, proprietari vecini. Pentru a cumpăra un teren înaintea unui vecin, un arendaș trebuie să dețină un contract de arendă valabil încheiat și înregistrat la momentul afișării ofertei de vânzare la sediul primăriei.

Urmărește-ne și pe Google News

Un proiect pentru modificarea acestei legi a fost adoptat anul trecut de Senat și urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, iar Guvernul a transmis Parlamentului că susține aceste modificări.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit proiectului, arendașii vor avea drept de preempțiune față de vecini la cumpărarea unui teren agricol numai dacă vor dovedi că dețin un contract de arendare valabil încheiat și înregistrat cu cel puțin un an înainte de data ofertei de vânzare a terenului respectiv.

Inițiatorii proiectului arată însă că anumiți proprietari vor să împiedice vânzarea terenurilor către vecini și aleg pe oricine dorește cumpărarea terenului, prin încheierea unui contract de arendă, de obicei, cu o înțelegere prealabilă și asupra prețului.

Statul a încasat în 2016 mai puțini bani din redevențele miniere și petroliere CITEȘTE ȘI Statul a încasat în 2016 mai puțini bani din redevențele miniere și petroliere

“În realitate, în procesul de aplicare a legii, se poate întâlni următoarea situație: 1. proprietarul oferă spre vânzare terenul care nu este arendat; 2. preemptorii depun acceptarea ofertei de cumpărare; 3. proprietarul își retrage oferta de vânzare; 4. proprietarul încheie un contract de arendă cu o persoană dorită de acesta, persoana devenind astfel preemptor de rang superior; 5. proprietarul scoate din nou la vânzare același teren cu același preț, profitând de vânzare-cumpărare arendașul „artificial”; 6. în aceste condiții, proprietarul vecin nu are nicio șansă să-și întregească o exploatație în mod legal”, explică autorii legii.

În aceste condiții, ei propun, în proiect,  ca “Arendașul care dorește să cumpere terenul agricol situat în extravilan trebuie să dețină această calitate pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă valabil încheiat și înregistrat potrivit dispozițiilor legale, cu cel puțin un an înainte de data afișării ofertei de vânzare la sediul primăriei”.

Această modificare a fost susținută inclusiv de guvernul Cioloș, fiind una dintre numeroasele inițiative parlamentare de modificare a acestei legislații. Având în vedere că Guvernul Grindeanu este susținut de o o vastă majoritate parlamentară, este foarte probabil ca, o dată cu unda verde primită de la Palatul Victoria, aleșii să adopte proiectul și în Camera Deputaților. 

viewscnt
Afla mai multe despre
teren
agricol
arenda
arendas
contract
vanzare
preemptiune
lege
proiect
parlament