Guvernul Greciei pregătește un schimb de obligațiuni fără precedent, în valoare de 29,7 miliarde de euro, pentru creșterea lichidității titlurilor de stat și facilitarea vânzării de obligațiuni noi în viitor, transmite Bloomberg.
Potrivit proiectului care ar putea fi lansat în noiembrie, guvernul intenționează să schimbe 20 de tipuri de obligațiuni emise după restructurarea datoriilor elene deținute de investitorii privați, în 2012, cu până la 5 obligațiuni noi, cu cupon fix, au declarat doi bancheri apropiați planului, arată news.ro.
Perioadele de maturitate ale obligațiunilor noi ar putea fi similare cu maturitățile titlurilor existente, care sunt cuprinse între 2023 și 2042.
CITEȘTE ȘI Veste proastă pentru planurile politicienilor români: Un nou regulament european care interzice restricționarea nejustificată a fluxului de gaze pe piața internă a UE intră în vigoare astăzi”Planul are ca obiectiv rezolvarea lipsei de lichidități a pieței elene de obligațiuni. De asemenea, va stabili o curbă decentă a randamentelor, facilitând astfel revenirea țării pe piețele internaționale ale obligațiunilor de stat”, potrivit analiștilor firmei Pantelakis Securities din Atena.
Grecia se pregătește pentru perioada care va urma după încheierea programului internațional de salvare, în august 2018.
Schimbul de obligațiuni va fi un pas înainte către revenirea Greciei pe piețele financiare, necesară pentru evitarea unui nou program internațional de susținere financiară.
Guvernul de la Atena intenționează să emită obligațiuni în 2018 pentru a atrage cel puțin 6 miliarde de euro și a crea un buffer adecvat în vederea onorării obligațiilor financiare, potrivit unui oficial din guvern.
Autoritățile elene urmează să decidă momentul în care să aibă loc schimbul de obligațiuni, a mai spus oficialul.
Unul dintre bancheri a arătat că tranzacția ar putea începe pe 13 noiembrie, iar decontarea să aibă loc o săptămână mai târziu. Obiectivul este ca schimbul să fie finalizat înainte de viitoarea vizită a delegației creditorilor, programată pentru ultima săptămână din noiembrie.
Randamentul obligațiunilor elene a scăzut miercuri, iar în cazul titlurilor pe termen de 15 ani a atins 6,03%, cel mai scăzut după septembrie 2014. Randamentul obligațiunilor cu scadență de cinci ani a coborât la cel mai redus nivel din ultimele șase săptămâni, de 4,39%.
Grecia a revenit pe piața de obligațiuni în luna iulie, pentru prima oară din 2014, atrăgând 3 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni pe termen de 5 ani.
Prin planul schimbului de obligațiuni, guvernul vrea să se asigure că poate atrage suficiente fonduri din piață penttru refinanțarea obligațiunilor scadente în 2019, care inițial se ridicau la 19 miliarde de euro. Guvernul a reușit să reducă această sumă cu 1,6 miliarde de euro prin emisiunea din iulie.
A treia evaluare a programului de salvare a început săptămână trecută, iar oficialii eleni și europeni estimează că aceasta ar putea fi finalizată la sfârșitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie.