Compromis UE pe tema revizuirii directivei muncii detașate; Ungaria, Lituania, Letonia și Polonia nu susțin propunerea

Compromis UE pe tema revizuirii directivei muncii detașate; Ungaria, Lituania, Letonia și Polonia nu susțin propunerea
scris 24 oct 2017

Miniștrii Muncii și Afacerilor Sociale din Uniunea Europeană (UE) au ajuns la un compromis asupra revizuirii directivei muncitorilor detașați, a anunțat ministrul francez al Muncii Muriel Pénicaud, relatează Reuters.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Această directivă din 1996 definește statutul salariaților detașați provizoriu de către întreprinderi să munească în altă țară, iar revizuirea ei riscă să relanseze clivaje între Europa de Est și Europa de Vest, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

După 12 ore de negocieri, majoritatea miniștrilor au aprobat luni propunerea de limitare la 18 luni a duratei maxime a detașării și s-au înțeles asupra unei perioade tranziție de patru ani între încheierea unui acord definitiv și punerea lui în aplicare.

Ungaria, Lituania, Letonia și Polonia au refuzat să susțină propuenrea, iar Irlanda, Marea Britanie și Croația s-au abținut, exprimându-și îngrijorarea față de consecințele negative ale acestei revizuiri asupra întreprinderilor în domeniul transporturilor.

Ministrul olandez a salutat acest compromis, apreciind că toți angajații merită să fie protejați de o concurență neloială.

STUDIU Trei sferturi dintre angajații români se așteaptă la salarii mai mici de la 1 ianuarie 2018 CITEȘTE ȘI STUDIU Trei sferturi dintre angajații români se așteaptă la salarii mai mici de la 1 ianuarie 2018

Negocieri în Consiliul European, care reprezintă statele membre UE, urmează să fie angajate cu scopul finalizării până la sfârșitul anului a revizuirii directivei, care definește statutul salariaților detașați de către întreprinderea lor pentru a munci o perioadă în altă țară din UE.

MACRON SALUTĂ UN ”ACORD AMBIȚIOS”

Emmanuel Macron a salutat, în noaptea de luni spre marți, ”acordul ambițios” încheiat între miniștii europeni ai Muncii și Afacerilor Sociale cu privire la muncitorii detașați, apreciind că revizuirea directivei din 1996 va iferi ”mai multă protecție și mai puține fraude”.

”Europa avansează. Salut acordul ambițios cu privire la munca detașată: mai multă protecție, mai puține fraude”, a scris șeful statului francez pe Twitter.

”Perseverența, dialogul și ambiția permit Europei să se transforme în serviciul tuturor”, a adăugat el.

Revizuirea directivei cu privire la munca detașată reprezintă un adevărat test pentru Macron, care a făcut dintr-o ”Europă care protejează” una dintre axele relansării unei Uniuni Europene afectate de mișcări populiste în ultimii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
munca detasata
muncitori