Guvernul Elveției lucrează la sprijinirea directă a companiilor afectate de scăderea cererii, în urma epidemiei de coronavirus (Covid-19), dar nu va adopta un program amplu de stimulare, a afirmat Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch, directorul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), la postul de televiziune SRF, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Pentru noi este important să nu avem niciun fel de "bani aruncați din elicopter", subvenții sau un program economic care să funcționeze pe termen lung și nu pe termen scurt, a explicat oficialul elvețian.
"Banii aruncați din elicopter" sunt sumele care ajung în consum nu pe filiera băncilor comerciale, ci sub forma unor credite fiscale de la bugetul public, într-o încercare de a stimula cheltuielile și inflația. După ani de încercări disperate de a stimula creșterea economiei, unii bancheri și oficiali se tem că politica monetară nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economiștii apreciază că "banii aruncați din elicopter" ar fi o soluție în ultimă instanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
SECO coordonează politica economică și cea a forței de muncă pentru Guvern.
Subvențiile guvernamentale plătite angajatorilor care reduc timpul de lucru al angajaților s-au dovedit a fi măsuri efective de stabilizare a economiei. Guvernul caută de asemenea măsuri țintite de sprijinire a companiilor, cum ar fi cele care organizează evenimente, și care vor fi probabil afectate de restricțiile temporare ce vizează interzicerea evenimentelor cu mai mult de 1.000 de participanți, a declarat Ineichen-Fleisch
Oficialul a adăugat că lanțurile de aprovizionare încă funcționează și stocurile companiile sunt la un nivel ridicat, dar aceste evoluții se pot schimba într-o lună, în funcție de extinderea epidemiei, care a dus în Elveția la infectarea a sute de persoane și la un deces.
"Situația va afecta economia noastră, dar nu știm încă cât de profund", a avertizat Ineichen-Fleisch. Creșterea economiei elvețiene a încetinit la 0,3% în trimestrul patru din 2019, din cauza scăderii exporturilor și a industriei, pe fondul incertitudinilor globale, a informat marți Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice. Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Elveției a înregistrat un avans de 0,9%, cel mai redus nivel din 2012 și mult sub ținta medie de creștere pe termen lung a țării, de 1,7%.