Guvernatorul Băncii Poloniei: Mai bine să creștem economia sănătos, cu o rată de 3 procente, decât să ne dezvoltăm ca România

Guvernatorul Băncii Poloniei: Mai bine să creștem economia sănătos, cu o rată de 3 procente, decât să ne dezvoltăm ca România

Sursa foto:Piotr Malecki, Narodowy Bank Polski

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 31 ian 2018

Polonia preferă să aibă o economie în creștere cu 3 procente sănătoasă, pe un interval mai mare, decât să se dezvolte ca România, a cărei economie a crescut cu 8%, dar unde creșterea poate slăbi puternic la un moment dat, iar, în medie, va fi mai mică în câțiva ani, afirmă guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei, Adam Glapinski, într-un interviu pentru portalul local Forsal.

Polonia a avut în 2016 o creștere economică de 2,9%, iar anul trecut a atins 4,6%.

Urmărește-ne și pe Google News

"Este mai bine ca economia noastră să nu crească prea repede, pentru că atunci aceste dezechilibre vor crește în mod natural. Este mai bine pentru noi să avem o rată de creștere de 3% pentru o lungă perioadă de timp decât a ne dezvolta ca România, a cărei economie a crescut cu 8% anul trecut. Acolo, într-un moment, creșterea poate slăbi puternic și, în medie, în câțiva ani, va fi mai mică. Prin urmare, când vine vorba de creșterea PIB-ului în Polonia, nu mă îngrijorează acest lucru", spune guvernatorul băncii centrale a Poloniei.

EXCLUSIV Falimentele și schimbarea legislației scot la lumină realitatea din piața asigurărilor: numărul agenților din acte a scăzut abrupt. Persoane care se folosesc de CNP-urile rudelor, firme cu zeci de mii de colaboratori doar “pe hârtie” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Falimentele și schimbarea legislației scot la lumină realitatea din piața asigurărilor: numărul agenților din acte a scăzut abrupt. Persoane care se folosesc de CNP-urile rudelor, firme cu zeci de mii de colaboratori doar “pe hârtie”

Pentru România, Institutul Național de Statistică (INS) a reconfirmat în această lună estimările publicate la jumătatea lunii noiembrie, referitoare la creșterea de 8,8%, pe serie brută, a Produsului Intern Brut (PIB) în al treilea trimestru al anului trecut, față de aceeași perioadă a anului anterior. În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008, reprezentând un pretext de mândrie pentru guvernele care s-au succedat în acest interval la București.

Simultan, însă, rapoarte oficiale relevă că aproximativ jumătate dintre români se confruntă cu deprivarea materială și socială, procentul fiind de peste 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene.

Poziția guvernatorului polonez este oarecum similară cu avertismentul transmis, repetat, guvernanților de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care explică faptul că la nivelul UE contează doar creșterea economică sustenabilă, nu "focurile de paie electorale" cu o creștere economică datorată exclusiv consumului și care asigură un avans doar temporar.

EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"

Banca Mondială anticipează, de altfel, că economia României va înregistra un avans de 4,5% în acest an și de 4,1% în 2019, sub nivelul de anul trecut.

În 2020, expansiunea ar urma să se atenueze la 3,5%,

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
romania
crestere