Guvern tehnocrat condus de D. Cioloș și un nou acord cu FMI, prognoza de bază a ING

Guvern tehnocrat condus de D. Cioloș și un nou acord cu FMI, prognoza de bază a ING

Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură © European Union/Gino De Laurenzo

scris 6 nov 2015

Un guvern tehnocrat condus de Dacian Cioloș, fostul comisar european pentru Agricultură, ar calma străzile și ar fi susținut de PSD, PNL și de președintele Klaus Iohannis, susțin analiștii ING Bank. Cel mai probabil, un astfel de Cabinet ar duce la reforme structurale și ar încheia un nou acord cu Fondul Monetar Internațional.

După căderea Guvernului Ponta, un nou Executiv interimar format din tehnocrați, care să stea în funcție până la alegerile din decembrie 2016, este scenariul care se conturează pentru viitorul politic al României, cred analiștii ING Bank. Ei atribuie o probabilitate de lucru de peste 50% acestui scenariu.

“Soluția pare să fie prietenoasă cu piețele și ar duce la reforme structurale (cel mai probabil cu asistența FMI) și la accelerarea iintestițiilor, în linie cu cerințele «străzii» (protestele actuale au fost catalogate drept cele mai marei de la căderea comunismului), evitând, în același timp, cheltuielile discreționare de dinainte de alegeri”, se arată într-un raport al băncii.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacian Cioloș ar obține suportul unei coaliții largi, formată din PSD, cel mai mare partid din Parlament, și PNL, cel mai mare partid de opoziție, opinează cei de la ING.

Ultimul acord cu Fondul, al treilea începând cu 2009, a expirat în septembrie, adică nu s-a închis cu succes. Birocrații FMI n-au fost de acord cu scăderile de taxe, anunțate sau deja aplicate de fostul Cabinet, și și-au manifestat îngrijorarea că România ar putea depăși ținta de deficit asumată pentru 2016, inclusiv din pricina creșterilor de salarii din sectorul bugetar.

Președintele Iohannis anunța, la ultima vizită a reprezentaților instituției financiare cu sediul la Washington, că România nu îndeplinește condițiile necesare parafării unui nou acord la începutul anului viitor.

Leul va sta în intervalul 4,5-4,52 unități/euro, în perioada următoare, cu mișcări atenuate de Banca Națională, și își va reveni în cazul în care Cioloș este desemnat premier, arată cei de la ING.

BNR va amâna reducerea rezervelor minime obligatorii până la lămurirea situației politice. După ca situația politică se va stabiliza, BNR ar putea chiar să reducă dobânda cheie, pe fondul politicii de relaxare monetară a Băncii Centrale Europene și a Băncii Centrale a Poloniei, mai susțin analiștii băncii olandeze.

Pe termen scurt am putea vedea o creștere a dobânzilor la titlurile de stat pe termen lung. Pe lângă situația politică internă mai există și perspectiva creșterii dobânzii cheie a Rezervei Federale a SUA.

Președintele va începe noi negocieri cu partidele politice, după ce s-a întâlnit și cu reprezentanți ai societății civile.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacian ciolos
guvern tehnocrat
fmi
acord fmi