Guvern: Moțiunea de cenzură propusă de PSD la o strategie nerealistă pe 50 de ani - neconstituțională

Guvern: Moțiunea de cenzură propusă de PSD la o strategie nerealistă pe 50 de ani - neconstituțională
scris 15 aug 2016

Termenul de 50 de ani pentru o strategie de dezvoltare a României, propus de PSD în Parlament, este nerealist și nu are justificare macroeconomică. În plus, demiterea Executivului prin moțiune de cenzură, dacă Parlamentul nu aprobă măsurile din strategie, contravine Constituției, a comunicat Guvernul parlamentarilor.

Senatorii au aprobat, în iunie, inițiativa legislativă a PSD care obligă Guvernul să redacteze o strategie de dezvoltare pe o perioadă de nu mai puțin de 50 de ani, document care ar trebui votat și de Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege, anunțat de Profit.ro în luna mai, prevede că Guvernul riscă o moțiune de cenzură, ce determină căderea Cabinetului, dacă raportul prin care va trebui să explice ulterior cum aplică această strategie nu este aprobat de parlamentari.

Inițiativa legislativă mai prevede și sancționarea cu amendă contravențională în sumă de 50.000 lei a ministrului responsabil în domeniu pentru nerespectarea prevederilor propuse.

Proiectul va intra și în dezbaterea deputaților în această toamnă, iar Guvernul a transmis parlamentarilor că inițiativa este deopotrivă nerealistă și neconstituțională.

Teama liberalilor se confirmă: PSD va susține un candidat în locul lui Bogdan Olteanu la BNR CITEȘTE ȘI Teama liberalilor se confirmă: PSD va susține un candidat în locul lui Bogdan Olteanu la BNR

Executivul amintește în document că majoritatea strategiilor de dezvoltare țin cont de exercițiile financiare ale Uniunii Europene, care se întind pe câte 7 ani, iar în prezent Guvernul, împreună cu Academia, a lansat o strategie de dezvoltare durabilă a României pentru o durată de 20-25 ani, până în 2030.

Termenul de 50 de ani propus pentru implementarea strategiei este nerealist și nu are la bază un temei sau o justificare macroeconomică, documentele strategice naționale existente la acest moment vizând un orizont de timp care nu depășește 20-25 de ani. Schimbările economico-sociale actuale și impactul produs de acestea limitează capacitatea de previzionare, planificare și estimare a costurilor și beneficiilor la o perioadă de timp relativ redusă”, transmite Guvernul parlamentarilor.

Executivul se pronunță și asupra obligației de prezenta, anual, un raport în fața Parlamentului privind stadiul aplicării strategiei, deși aceasta s-ar întinde pe jumătate de secol. Raportul ar urma să fie supus aprobării celor două Camere ale Parlamentului, iar în cazul în care nu întrunește majoritatea calificată a voturilor senatorilor și deputaților, va fi considerat ”nesatisfăcător” și ”Parlamentul va putea iniția o moțiune de cenzură la adresa Guvernului”.

Având în vedere că proiectul de lege instituie obligativitatea elaborării programelor de guvernare pe baza prevederilor strategiei, Guvernul apreciază că impunerea unor aspecte de natură politică de către Parlament în întocmirea programului de guvernare poate reprezenta o imixtiune de natură a aduce atingere principiului separației puterilor în stat, garantat de Constituție.

Direcția Permise anchetează modul în care Tăriceanu și-a înnoit permisul peste rând CITEȘTE ȘI Direcția Permise anchetează modul în care Tăriceanu și-a înnoit permisul peste rând

Mai mult, cât privește demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură în cazul în care raportul prezentat de Guvem nu întrunește majoritatea calificată, o astfel de prevedere contravine art. 113 din Constituție, care reglementează condițiile în care se poate introduce moțiunea de cenzură, arată Executivul, subliniind că un astfel de proiect ar modifica, prin urmare, actul fundamental al statului.

Referitor la propunerea de sancționare contravențională a unui ministru pentru că nu respectă “prevederile prezentei legi”, Guvernul arătă că în lege orice contravenție trebuie descrisă detaliat.

“Prin urmare, apreciem că reglementarea este neclară și ambiguă, fiind susceptibilă să genereze un risc de neconstituționalitate”, susține Guvernul.

Acestea sunt doar o parte din numeroasele obiecții aduse proiectului de lege inițiat de PSD, alte argumente împotrivă fiind lipsa unui impact bugetar sau încălcarea legislației privind achizițiile publice, prin exceptarea de la aceste norme a comenzilor guvernamentale elaborate în baza proiectului de lege.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
psd
motiune
strategie
dezvoltare
50 ani
parlament
lege