Noile prevederi privind indemnizația de creștere a copiilor trebuie să țină cont de deficitul bugetar de 2,9% din PIB la care Guvernul, cu votul Parlamentului, s-a angajat, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Guvernul este deschis la discuții privind soluții, dar nu poate lua nicio decizie până la rectificarea bugetară din vară.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizația de creștere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui și va fi acordată pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon.
Concret, indemnizația este stabilită în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a arătat că pentru orice proiect de lege, parlamentarii sunt obligați să precizeze sursa de finanțare, în condițiile în care tot Parlamentul a fost de acord cu deficitul bugetar actual, care lasă o marjă foarte mică de manevră Guvernului.
CITEȘTE ȘI Legea antifumat a fost modificată în comisii la Senat: Fumatul va fi posibil la terase și în camere special amenajate"Așteptăm precizări în privința acestor surse de finanțare, este datoria celor care au inițiat legea să vină cu aceste surse de finanțare. Orice discuție care duce la modificarea deficitului bugetar trebuie să aibă aceeași susținere din partea Parlamentului", a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Suciu a susținut că Guvernul este preocupat, la rândul său, de creșterea natalității și este deschis la o discuție de oportunitate pe tema indemnizației de creștere a copiilor.
Dan Suciu a arătat însă că abia după clarificarea chstiunilor legate de deficitul bugetar și pregătirea rectificării bugetare după primul semestru, Guvernul va putea discuta cu privire la aplicarea noilor prevederi, în condițiile în care Parlamentul a mai adoptat și alte legi cu impact bugetar.