GRAFICE Tranzacțiile valutare au crescut de trei-patru ori față de o săptămână normală. Dobânzile, sub presiune

GRAFICE Tranzacțiile valutare au crescut de trei-patru ori față de o săptămână normală. Dobânzile, sub presiune
scris 8 mar 2022

Leul a fost singura monedă din regiune care a stat, practic, neclintită de la începutul războiului in Ucraina, însă acest lucru s-a făcut cu prețul intervențiilor băncii centrale, care au dus și la creșterea randamentelor în piață, pe fondul unui deficit de lichiditate. În piața valutară, tranzacțiile au crescut de trei-patru ori față de o săptămână obișnuită.

Piețele financiare resimt din plin efectele incertitudinii aduse de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Regiunea Europei Centrale și de Est, chiar dacă ar în mare măsură securitatea apărată de NATO, datorită proximității de Rusia.

Urmărește-ne și pe Google News

Coroana cehă a pierdut 3,7% în ultima săptămână, forintul maghiar, 5,8%, iar zlotul polonez, 5,3%. Leul a stat nemișcat, practic, cu o scădere de doar 0,1% în raport cu euro.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Banca Națională a României are cea mai mică toleranță din regiune pentru deprecierea monedei, după cum Profit.ro arăta anterior, iar analiștii BCR cred că acum susține leul. Prețul pentru stabilitatea monedei, dincolo de cheltuirea rezervei, înseamnă rate de dobândă mai mari în urma intervențiilor, care duc la scăderea leilor disponibili în piață. ”Ca urmare, lichiditatea din piața monetară a fost sterilizată și randamentele implicite din cotațiile FX Swap au crescut puternic - rata la 3M a depășit 7,00%”, arată BCR.

GRAFICE Tranzacțiile valutare au crescut de trei-patru ori față de o săptămână normală. Dobânzile, sub presiune

Ratele de dobândă la fixingul BNR au crescut la 4,25% pentru ROBOR la 3 luni la începutul acestei săptămâni, față de 4% vineri și circa 3,5% înainte de începerea războiului. Rata medie la plasamentele interbancare (pe baza căreia se calculează IRRC), foarte puternic influențată de poza lichidității, s-a dublat de la 1,8% pre-ziua invaziei la 3,56% vineri.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Luna trecută, excesul de lichiditate din sistemul bancar crescuse pe medie de la 1,9 miliarde de lei la 2,1 miliarde de lei, dar, lucru mai puțin obișnuit, au crescut și randamentele, mai ales pe finele lunii.

GRAFICE Tranzacțiile valutare au crescut de trei-patru ori față de o săptămână normală. Dobânzile, sub presiune

Preferința românilor pentru valută a crescut de la începutul războiului, cu tranzacții cât în mai multe săptămâni obișnuite.

”Lichiditatea pieței valutare locale a crescut mult săptămâna trecută și a fost cam de trei patru ori mai mare față de o săptămână normală pre-conflict armat. Cele mai ridicate volume ale tranzacțiilor au fost înregistrate joi și vineri. Pentru finalul acestui an ne păstrăm estimarea de curs de schimb EUR/RON de 5,05”, potrivit BCR.

Și riscul asociat statului este în creștere. După două licitații slabe săptămâna trecută, luni Ministerul Finanțelor nu a reușit să atragă niciun leu la obligațiunile scadente în aprilie 2026 și a acoperit doar 158 de milioane de lei din 400 de milioane de lei la licitația pentru titlurile scadente în noiembrie 2025, deși a plătit un randament mai mare cu 0,5 puncte procentuale față de licitația pentru aceleași titluri ținută la jumătatea lunii februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
curs valutar
curs de schimb
curs euro
depreciere leu