Românii par a fi principalele victime ale Brexitului, cel puțin în primul trimestru al acestui an. Nu mai puțin de 43,8% din persoanele cărora li s-a refuzat intrarea în Marea Britanic - sau 64,3% din cetățeni ai Uniunii Europene opriți la granița fostului stat membru cu UE - în primele trei luni ale anului sunt cetățeni români, reiese din datele prezentate de guvernul britanic, analizate de Profit.ro
2.118 din cele 4.834 de persoane cărora li s-a refuzat intrarea în Marea Britanie în primul trimestru al acestui an au fost de cetățenie română. Din totalul de 4.834 de cetățeni interziși în "Perfidul Albion", 3.294 erau cetățeni UE, marea majoritate (64,3%) fiind români.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În comparație, în perioada similară a anului trecut, doar 219 din cele 4.318 persoane cărora li s-a interzis intrarea în Marea Britanie erau de cetățenie română. Aproximativ 500 de persoane aveau cetățenie UE.
De altfel, procentul de români opriți la granița Marii Britanii din totalul persoanelor cărora le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Regatului a fost unul relativ constant anul trecut: între 5 și 8%.
Euronews afirmă că nu este clar de ce atât de multor români le-a fost refuzat accesul în Marea Britanie.
Europarlamentarul român Ramona Strugariu, contactată de Euronews, susține că are cunoștință de această problemă.
“Știu că au existat unele refuzuri și au existat și unele probleme cu privire la românii ținuți în detenție”, a afirmat Strugariu. În opinia sa, românilor le-a fost interzisă intrarea în Marea Britanie “din diferite motive”, inclusiv din motive legate de aranjamentele lor de muncă.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiDirectorul asociat al Institutului de Cercetare a Politicilor Publice, Marley Morris, susține că a fost surprins de numărul mare de români cărora le-a fost refuzat accesul în Marea Britanic.
"Pare ciudat să existe o creștere atât de bruscă, în special în cazul cetățenilor români, deși merită subliniat că, și dacă îi scoți pe români din ecuație, există o creștere generală", a afirmat acesta.
Evoluția numărului de cetățeni UE cărora le-a fost refuzat accesul în Marea Britanie
Morris a precizat că, odată cu sfârșitul liberei circulații, cetățenii UE se confruntă cu un control mai aprofundat la frontiera britanică decât s-au așteptat.
“Oamenii sunt suspectați că vin în Marea Britanie să lucreze mai degrabă decât în calitate de turiști”, crede expertul britanic.