Firmele au stabilit un nou record de creștere a soldului de credite în lei de după criza financiară și economică, în iunie. În așteptarea scăderilor de dobânzi la lei, populația începe să redescopere apetitul pentru împrumuturile ipotecare, care au avut cea mai solidă creștere de sold de după toamna lui 2022, relevă analiza Profit.ro.
Mult așteptata scădere a dobânzilor la lei pare să fi revigorat și cererea de credite ipotecare. Și, pentru ca cererea să fie eligibilă, e susținută și de creșterea nominală de două cifre a salariului mediu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu circa 400 de milioane de lei (+0,4%), iunie a adus cea mai mare creștere a soldului de ipotecare de după septembrie 2022, până la 106,8 miliarde de lei.
Anul trecut a fost unul deosebit de slab pentru creditul ipotecar – în 7 luni consecutive soldul a scăzut -, dar de la jumătatea acestei primăveri creditarea ipotecare pare să-și revină, lucru confirmat de creșterea solidă din iunie.
Față de iunie 2023, creditul ipotecar a crescut în iunie cu 2%, de la 1,5% în luna precedentă, în condițiile în care în cea mai mare parte a anului trecut a fost pe minus.
CITEȘTE ȘI Locuri de muncă: Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania și Irlanda - cele mai multe oferte pentru români. Ce salarii sunt oferiteCreșterea soldului de ipotecare vine exclusiv din componenta în lei (+0,6% lunar, 5,6% anual), care a ajuns la 93,2 miliarde de lei din stocul de împrumuturi sau 87%.
Creditul în valută pentru locuințe continuă să se subțieze (-17% pe an, cu un sold de circa 2,7 miliarde de euro echivalent), în condițiile în care afacerile noi sunt foarte reduse în monedă străină, ca urmare a restricțiilor de eligibilitate introduse după criza financiară.
CITEȘTE ȘI Industria ușoară se „subțiază” tot mai tare. Noi concedieri anunțateAmintim că ipotecarele în valută aveau o pondere de peste 90% între 2008 și 2013, inclusiv un vârf de 96%.
Dobânzile la ipotecarele în lei, noi sau în sold, s-au dublat pe parcursul anului trecut, comparativ cu perioada pandemiei COVID-19. Dobâda medie anuală efectivă la creditele noi era de 8,1% în mai (față de 8,4% în mai 2023), în condițiile în care IRCC e de circa 6%, un nivel încă piperat.
Prima mișcare a BNR
La ședința din iulie, BNR a scăzut dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6,75% pe an, în contextul scăderii inflației la sub 5% pe an, ceea ce s-a transpus imediat într-o scădere a ROBOR și a ratei la tranzacțiile interbancare. Pe de altă parte, debitorii actuali sau potențiali trebuie să mai aștepte până când mișcările din piață vor fi transpuse în ofertele băncilor (la IRCC scăderea se va vedea abia la anul), deși unele bănci au început să facă oferte cu dobânzi fixe mai mici pentru o perioadă de câțiva ani.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Chiriile cresc din nou față de anul trecutAnaliștii nu văd mari mișcări de dobânzi în acest an din partea BNR, care are de-a face cu presiuni inflaționiste dinspre creșterea cererii (creștere ridicată a salariilor, o piață tensionată a muncii) și cu un deficit bugetar ridicat dinspre guvern. Estimările sunt că BNR ar putea reduce dobânzile cu totul în acest an cu 0,5-1 puncte procentuale.
Încetinire ușoară pentru consum
Soldul creditelor de consum continuă să crească în ritm alert (+1,7% lunar, 12,6% anual), la 71,6 miliarde de lei, dar cu o ușoară încetinire față de precedentele trei luni – de la o creștere de 1,3-1,4 miliarde de lei/lună la circa 1,2 miliarde de lei. Ritmul de creștere a creditului de consum e cel mai mare de după vara lui 2009, când încă mai avea efect statistic boom-ul din 2008.
Dobânzile la creditele de consum au scăzut cu circa 2,5 puncte procentuale în ultimul an, ceea ce le-a făcut mai accesibile, în timp ce băncile au relaxat standardele de creditare în primul trimestru din acest an.
CITEȘTE ȘI Isărescu explică de ce nu a sterilizat lichiditatea: dacă ajungi să faci pierderi, e jumătate de pas până să ți se spună că ești bugetar!Consumul a avut o creștere lansată în 2024, dar datele au dezamăgit în mai. Ritmul de creștere al vânzărilor cu amănuntul s-a redus la 6,1% pe an, de la 9,3% în luna precedentă, inclusiv pe seama unui efect de bază nefavorabil. Față de aprilie, vânzările au scăzut cu 0,4%.
În ansamblu, creditul acordat populației a crescut în ultimul an cu circa 1% în termeni reali, în condițiile în care componenta în lei a făcut un salt de 4,5%. Tot ajustat cu inflația, soldul creditului de consum s-a majorat cu 7,3%, în timp ce cel al creditului pentru locuințe a scăzut cu 2,8%.
Lună bună pentru împrumuturile firmelor
Creditul acordat societăților nefinanciare a făcut un sold de 2,3% în iunie față de mai, la 198,1 miliarde de lei. Este cea mai mare dinamică lunară de după septembrie 2022, când ROBOR trecea de 8% pe an. Dinamica anuală a accelerat de asemenea de la 4,7% la 5,8%, cel mai bun ritm de după februarie.
CITEȘTE ȘI Oferte de muncă deja lansate pentru elevii care nu au trecut Bacalaureatul: Peste 6.000 de locuri, foarte multe însă necalificate. Cele mai atrăgătoare joburi și salariile oferiteInteresul firmelor pentru credite în monedă națională și-a revenit în iunie, cu o creștere de 4,2% a soldului față de luna precedentă, cea mai mare după criza financiară. Soldul în lei a urcat cu 4,4 miliarde de lei, la 108,6 miliarde de lei într-o singură lună, în timp ce dinamica anuală a accelerat de la 6,1% la 7,7%., cea mai ridicată din acest an.
Soldul împrumuturilor în valută contractate de companii a crescut ușor față de mai și a urcat cu 3,2% față de anul anterior, la 18 miliarde de euro echivalent.
CITEȘTE ȘI Guvernul a ajuns cu împrumuturile la 131 miliarde lei după prima jumătate a anului. Pentru tot anul a anunțat un program de împrumuturi de 181 miliarde leiPe de altă parte, dinamica componentei în valută e în decelerare serioasă față de 2022-2023, când creșterea cu două cifre, inclusiv cu un maxim de peste 45% de la an la an.