Inflația anuală a încetinit în noiembrie cu 1 punct procentual mai mult decât estimau analiștii și este pe cale să încheie anul sub prognoza BNR. Mai mult, scumpirile au luat o pauză în dinamica lunară, ba chiar au scăzut cu 0,01%, lucru ce nu s-a mai întâmplat din septembrie 2020.
Rata inflației a coborât puternic, de la 8,1% în octombrie la 6,3% în noiembrie. Analiștii chestionați de Bloomberg anticipau o scădere a inflației, dar doar până la 7,2%, în timp ce Erste și ING Bank vedeau o încetinire la 7,3-7,4%, mai ales pe fondul unui efect de bază.
Erste anticipa o inflație lunară de 0,6%, care să fie împinsă în sus de mâncarea mai scumpă din prag de iarnă, însă Statistica oficială arată că rata a stagnat în noiembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,2% față de octombrie, pe fondul unor ieftiniri pentru categoriile produselor de morărit (-4,4%), ale pâinii și produselor de panificație (-0,4%), legumelor (-1%) sau uleiurilor (-4,7%).
Mărfurile alimentare și-au păstrat nemodificate prețurile medii față de octombrie – un rol important îl are ieftinirea carburanților cu 1,8% - în timp ce energia termică s-a ieftinit cu 8,4%.
Serviciile s-au scumpit, în schimb, cu 0,4%, mai ales pe fondul scumpirii serviciilor de îngrijire medicală cu 0,6% sau ale celor de igienă și cosmetică cu 1,2%, în timp ce serviciile de poștă și comunicații s-au scumpit cu 0,4%.
Inflația anuală a fost de 6,8% pentru mărfurile alimentare, de 5% pentru cele nealimentare și de 11,2% pentru servicii.
Față de noiembrie 2022, cele mai ample ieftiniri au fost la produsele de morărit (-22%), uleiuri (-15%), laptele de vacă (-3,3%) și zahăr (-4,4%). Din categoria bunurilor nealimentare, s-au ieftinit față de anul trecut combustibilii (-2,7%) energia electrică (-11,6%), în timp ce serviciile s-au scumpit pe linie.
CITEȘTE ȘI TABEL Netflix a publicat primul raport detaliat privind performanța conținutuluiCele mai scumpiri față de noiembrie 2022 sunt la pește (+15,5%), bere (+16,2%), detergenți (+23,6%), articole de igienă și medicamente (+15,6%), apă, canal și salubritate (+20,5%), servicii medicale (+15,9%), igienă și cosmetică (+15,4%), poștă (+16,2%) și transport aerian (+29,6%).
Inflația coboară sub prognoza BNR
BNR prognozează o inflație de 7,5% la finele anului, conform estimărilor din noiembrie, similar celor mai multor analiști bancar, însă foarte probabil rata va fi sub acest nivel la sfârșitul lui decembrie.
Mai mult, și inflația de bază, din calculul căreia sunt eliminate o serie de prețuri (precum cele volatile și administrate) și care este atent urmărită de BNR, a scăzut de la 10,5% la 9,1%.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Angajații OMV Petrom au ieșit din nou să protestezePe de altă parte, atât BNR cât și economiștii băncilor comerciale se așteaptă ca inflația să crească din ianuarie pentru o scurtă perioadă, pe fondul creșterii TVA pentru anumite produse și servicii și a majorării unor accize.
Pentru 2024, BNR a majorat recent prognoza la 4,8%. Banca centrală se așteaptă ca inflația să vină la 7% undeva la jumătatea anului. Tot atunci așteaptă și analiștii ca BNR să coboare rata cheie de la nivelul curent de 7%. Dacă inflația își va menține însă scăderea mai amplă arătată în noiembrie, atunci este întărit scenariul de scădere a dobânzilor băncii centrale.
În momentul de față, dobânzile din piață sunt într-o ușoară scădere pe fondul excedentului foarte ridicat de lichiditate. Din ianuarie și mai ales aprilie băncile vor ajusta în jos dobânzile curente la creditele în derulare, ca urmare a scăderii ROBOR și IRCC, potrivit datelor de până la jumătatea lunii decembrie.
Unii analiști vin cu noi estimări
ING revizuiește prognoza de inflație pentru acest an la 6,7% de la 7,4% anterior, după ce o majorase luna trecută de la 7,1%, dar o menține la 4,7% pe cea pentru 2024, pe fondul anului electoral și a creșterii susținute a salariilor (+17,1% față de anul trecut în noiembrie).
Economiștii băncii olandeze se așteaptă ca datele de azi să nu schimbe prea multe în politica BNR și anticipează o creștere a inflației în prima parte a anului viitor.
În orice caz, această surpriză pozitivă ajută probabil la prevenirea celui mai rău scenariu al unor dobânzi mai mari pentru mai mult timp, dar nu schimbă semnificativ perspectivele pentru 2024. Continuăm să vedem prima reducere a ratei cheie în al doilea trimestru al anului viitor și un nivel de 5,5% până la sfârșitul anului.
BCR reduce de la 7,5% la 7% prognoza de inflație pentru acest an și o menține pe cea de 5,3% pentru 2024.
„Ne așteptăm la presiuni inflaționiste ușor mai mari la începutul anului viitor, pe fondul modificărilor anunțate ale impozitelor indirecte și a efectului eliminării plafonului de adaos comercial pentru produsele alimentare de bază din februarie. De asemenea, rămânem la punctul nostru de vedere că inflația de bază (IPC mai puțin administrat, alimente și combustibili volatili, tutun și alcool) se va menține probabil peste inflația headline cel puțin în următorii doi ani”, arată BCR.
Analiștii băncii se așteaptă la prima reducere a ratei cheie a BNR în mai 2024, cu scăderi graduale ale ratei de câte 25 de puncte de bază până la 5,75% la sfârșitul anului 2024.