Randamentele plătite investitorilor pentru datoria publică au ajuns aproape de maximele anului în Europa Centrală și de Est, fiind atinse chiar noi recorduri în Polonia și Ungaria. În România, Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni la 9,22% pe an, al doilea cel mai ridicat nivel de dobândă din ultimii 12 ani.
Regiunea Europei Centrale și de Est a fost din nou lovită de deteriorarea încrederii investitorilor. Pe de o parte, criza care a lovit piața financiară britanică s-a reaprins și Banca Angliei a intervenit din nou cu achiziții de datorie, în timp ce în SUA inflația a crescut din nou peste așteptările analiștilor – rata inflației de bază a ajuns la 6,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani -, ceea ce a crescut așteptările în piață pentru o nouă majorare a ratei de politică monetară a Fed cu 0,75 puncte procentuale la ședința din octombrie.
Randamentul titlurilor în lei pe 10 ani au ajuns din nou la peste 9% în piața secundară la fixingul de joi, în creștere cu jumătate de punct procentual în trei zile și cel mai ridicat nivel după maximele atinse în vară. Întreaga curbă a randamentelor a urcat, titlurile pe 6 și 12 luni depășind 8% pe an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Statistica a raportat miercuri o rată a inflației ajunsă la 15,9% pe an, mult peste așteptările analiștilor și prognoza Băncii Naționale a României.
Ministerul Finanțelor s-a împrumutat cu 300 de milioane de lei de la bănci la un cost chiar peste cel din piața secundară. Obligațiunile cu scadența în februarie 2023 au atras oferte de 632,5 milioane de lei la un randament mediu de 9,22%. Este al doilea cel mai mare randament plătit în ultimii 12 ani la o licitație după cel din iunie (9,23%).
CITEȘTE ȘI TABEL. Scumpire semnificativă a carburanților: Avans puternic în 5 zile, după 3 luni de ieftiniriO altă licitație, pentru titluri scadente în februarie 2025, a fost anulată din cauza dobânzilor prea mari – a doua din această săptămână cu același rezultat.
În Polonia, dobânzile la 10 ani au ajuns la 8,2%, un avans de circa 1 pp față de săptămâna trecută și peste maximul atins anterior în această vară și la cel mai ridicat nivel de după 2003.
CITEȘTE ȘI Șeful Trezoreriei: România nu exclude o nouă ieșire pe piețele externe în acest an, dar țintește reducerea emisiunilor de eurobonduri pentru anul viitorÎn Ungaria dobânzile au ajuns la 10,6% pe an, depășind pragul de 10% pentru prima oară în ultimul deceniu, în timp ce în Cehia au urcat cu circa 0,6 pp față de săptămâna trecută la 5,6%, aproape de maximele din vară.