Un indicator atent monitorizat al prețurilor de consum din SUA a crescut în septembrie mai mult decât se preconiza, atingând un maxim al ultimilor 40 de ani și presând Rezerva Federală să majoreze și mai agresiv ratele dobânzilor pentru a stopa inflația persistentă.
Prețurile de consum din SUA au crescut cu 0,4% în septembrie, după un avans de 0,1% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Departamentul american al Muncii, citate de Bloomberg.
Economiștii se așteptau la o creștere de 0,3% în septembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rata anuală a inflației a decelerat ușor, de la 8,3% în august la 8,2%, însă inflația de bază, care exclude prețurile energiei și alimentelor și este urmărită îndeaproape de banca centrală, a urcat la 6,6% pe an, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.
În ritm lunar, inflația de bază a avansat cu 0,6% în septembrie, peste creșterea de 0,4% estimată de analiști.
Principalii indici bursieri de pe Wall Street s-au prăbușit cu până la 3% în debutul tranzacțiilor, înainte să recupereze pierderile.
În jurul orei 18:20 (ora României), S&P 500 consemna un avans de 1,3%, Dow Jones se aprecia cu 1,5%, iar Nasdaq Composite cu 1,1%.
Pariurile din piețele de obligațiuni indică acum două majorări consecutive de 0,75 puncte procentuale ale dobânzii-cheie la ședințele Fed din noiembrie și decembrie.
"După raportul de astăzi privind inflația, nu mai poate exista nimeni în piață care să creadă că Fed poate majora dobânzile cu mai puțin de 75 puncte de bază la ședința din noiembrie. De fapt, dacă surpriza [privind accelerarea inflației] se repetă luna viitoare, ne-am putea confrunta cu o a cincea majorare consecutivă de 0,75 puncte procentuale în decembrie, cu o rată de politică monetară care va depăși proiecțiile Fed înainte de finalul anului”, a comentat Seema Shah, analist la Principal Global Investors.