GRAFICE Creditarea accelerează. Creditele de consum au cea mai mare creștere din ultimii 5 ani, cele pentru locuințe ies din zona gri

GRAFICE Creditarea accelerează. Creditele de consum au cea mai mare creștere din ultimii 5 ani, cele pentru locuințe ies din zona gri
scris 28 mai 2024

Rata de creștere reală a creditului neguvernamental s-a apropiat cel mai mult de zona pozitivă în ultimele 19 luni în aprilie. Creditul acordat populației dă semne clare de revenire în ultimele luni an, mai ales în ceea ce privește creditul de consum, în timp ce creditul pentru locuințe pare să fi ieșit din zona de contracție, relevă datele analizate de Profit.ro. Și creditarea firmelor a revenit cu două luni bune, după două slabe.

Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,9% în aprilie față de martie și cu 5,8% în termeni anuali, la 391,4 miliarde de lei, în accelerare față de ritmul de 4,7% înregistrat în luna precedentă. Având în vedere scăderea ratei anuale a inflației la 5,9%, ritmul anual real de creștere al creditului a fost de -0,1%, cel mai ridicat de după septembrie 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Start pentru o nouă magistrală de metrou. Va porni tot de la Piața Unirii CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru o nouă magistrală de metrou. Va porni tot de la Piața Unirii

Lunile aprilie și martie au avut cele mai mari creșteri ale soldului creditului din ultimul an, de 4 miliarde de lei, respectiv 3,5 miliarde de lei.

Creditul acordat populației este într-o revenire evidentă de ritm, după o perioadă slabă începută în toamna lui 2022, în contextul inflației ridicate și al creșterii dobânzilor.

Lufthansa \ CITEȘTE ȘI Lufthansa "testează" revenirea cafelei gratuite la clasa economică

Soldul creditului acordat populației a crescut cu 1% față de martie și cu 4,8% în termeni anuali, la 177,9 miliarde de lei. Este cel mai ridicat ritm de după noiembrie 2022. Accelerarea este vizibilă, soldul crescând cu 8,1 miliarde de lei într-un an, față de 2,4 miliarde de lei la finele lui 2023.

Creșterea este generată integral de soldul în lei, care are o dinamică anulă de 8,2%, la aproape 158 miliarde de lei, în timp ce soldul de împrumuturi în valută din dreptul populației s-a redus cu aproape 17%, la puțin sub 4 miliarde de euro echivalent, cel mai redus nivel de după ianuarie 2007, de când începe seria de date de la BNR, și mult sub vârful de 16 miliarde de euro atins în 2011.

Creditul de consum continuă să-și mărească accelerat soldul, inclusiv în termeni lunari. Avansul a fost de 2,1% în aprilie comparativ cu martie, cea mai mare dinamică din ultimii 6 ani. Față de aprilie 2023, creditul de consum a crescut cu 10,8%, cel mai ridicat ritm de după criza financiară. Dacă luăm în calcul inflația încă ridicată, creșterea reală este de 4,6%, cea mai ridicată de după 2015.

Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, alimentează cu peste 100 milioane euro parcul eolian românesc cumpărat de la Lukoil. Amplasat în regiunea cu cele mai bune condiții de vânt din România CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, alimentează cu peste 100 milioane euro parcul eolian românesc cumpărat de la Lukoil. Amplasat în regiunea cu cele mai bune condiții de vânt din România

Creșterea creditului de consum vine în contextul în care consumul general al populației este de asemenea în creștere, cu o accelerare în prima parte a acestui an, vizibilă din avansul vânzărilor cu amănuntul.

Și împrumuturile ipotecare sunt în revenire, însă una mai timidă. Soldul a crescut cu 0,3% față martie (cel mai mare avans din acest an), la 106,2 miliarde de lei, revenind la nivelul din decembrie 2022. Dinamica anuală s-a dublat față de martie, dar la doar 1,2%, ceea ce înseamnă de fapt o contracție de 4,4% în termeni reali. De luat în calcul însă că soldul era și în scădere nominală până în ianuarie.

Bloomberg: Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume va obține un nou mandat în România CITEȘTE ȘI Bloomberg: Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume va obține un nou mandat în România

După ce au ajuns la 8,4% în primăvara anului trecut, dobânzile efective la creditele ipotecare au scăzut spre 8%, ceea ce le-a făcut puțin mai accesibile, deși în continuare de aproape două ori mai scumpe decât înainte 2022. În același timp, dobânzile efective la creditele de consum au scăzut de la 14% la 11,3%.

Creditarea firmelor a revenit pe plus în martie și aprilie, după două luni consecutive de contracție. Rata anuală de creștere a accelerat la 5,7% în aprilie, de la 5,1% în luna precedentă, până la un sold de 194,2 miliarde de lei. Rata reală de creștere este ușor negativă, la -0,2%.

Digi Communications a încheiat un acord de principiu pentru achiziția Telekom Romania Mobile, prin intermediul unui vehicul deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media. Telekom va rămâne operator independent CITEȘTE ȘI Digi Communications a încheiat un acord de principiu pentru achiziția Telekom Romania Mobile, prin intermediul unui vehicul deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media. Telekom va rămâne operator independent

Împrumuturile firmelor în lei sunt ușor fluctuante, cu o scădere de 0,3% față de martie, la 104,6 miliarde de lei, față de o creștere de 1,4% în martie față de februarie. Rata anuală, la 6,4%, este în revenire clară față de anul trecut, când creditul în lei a fost în mare parte în contracție.

Dobânda medie la creditele noi în lei acordate firmelor nefinanciare a scăzut de la 10% pe finele lui 2022 la 8,4% în martie. Pe de altă parte, dobânda medie la împrumuturile în euro a crescut de la circa 4% la 6,4%.

Ca urmare a creșterii dobânzilor, dar și a unui efect de bază, creditul în valută acordat firmelor s-a răcit și el substanțial în acest an. De la ritmuri de creștere de 30-40% din toamna lui 2022 și până acum un an, s-a ajuns la o rată de 4,1% în aprilie.

Startup-ul de inteligență artificială al lui Elon Musk adună încă 6 miliarde dolari, inclusiv de la un prinț saudit. Musk promite construirea unui supercomputer CITEȘTE ȘI Startup-ul de inteligență artificială al lui Elon Musk adună încă 6 miliarde dolari, inclusiv de la un prinț saudit. Musk promite construirea unui supercomputer

Pe de altă parte, aprilie a fost o lună bună în comparație cu precedentele trei, cu un avans de 1,9% față de martie, ceea ce înseamnă o creștere de sold de 330 de milioane de euro echivalent, până la 18 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit consum
credit locuinte
credit firme
depozite