Sistemul bancar românesc a încheiat anul trecut cu un profit net în creștere cu un sfert, la peste 2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un nou record istoric. Profitabilitatea băncilor, exprimată ca randament al capitalurilor, a fost aproape de nivelul record atins înainte de criza financiară. Rata creditelor neperformante a atins un nou minim istoric.
Băncile din România au înregistrat în 2022 un profit net de 10,2 miliarde de lei, arată calculele Profit.ro pe baza datelor preliminare publicate de Banca Națională a României. În ultimul trimestru băncile au cumulat un profit net de 2,58 miliarde de lei, în scădere de la 2,89 miliarde de lei în trimestrul al treilea, când atinsese un nivel record nominal.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Calculat, însă, pe întregul an, profitul net din 2022 a fost unul record, peste cel de 8,17 miliarde de lei sau 1,65 de miliarde de euro atins în 2021.
Și din punct de vedere al profitabilității anul trecut a fost unul de referință, cu un randament al capitalurilor de 16,6%, în creștere cu 3,2 puncte procentuale față de 2021, și nu foarte departe de nivelul record atins la finele lui 2008 de 17%, chiar înainte de criza financiară și economică.
Băncile au ajuns la active nete de 701,4 miliarde de lei la finele anului trecut, în creștere cu 9,6% față de finele lui 2021, sub rata inflației de 16,4%.
CITEȘTE ȘI România, cel mai mare de furnizor de benzină al Ucrainei, care și-a majorat la un nivel record importurile înaintea embargoului UECreditarea a încetinit serios începând cu toamna anului trecut, pe măsură ce creșterile de dobânzi au redus apetitul populației și firmelor pentru împrumuturi, mai ales pentru cele în lei. Dinamica creditării s-a redus de la 17,5% în iunie la 12,1% în decembrie și mai departe la 11,5% în ianuarie.
Dobânzile la creditele noi în lei au crescut anul trecut de la o medie 5,25% la una de 9,65%, în timp ce pentru împrumuturile în sold au crescut de la 5,67% la 9,33%, pe măsură ce creșterea referințelor interbancare precum ROBOR și IRCC au fost transferate clienților. Dobânzile la depozitele noi la termen au crescut și ele consistent, de la 1,86% la 7,14%, însă au rămas mult sub rata inflației.
CITEȘTE ȘI VIDEO - Conferința EU Funds Profit.ro & First Bank. Antreprenorii sunt pregătiți pentru PNRR. Programul poate însă funcționa doar dacă Guvernul repetă lecțiile învățate în pandemie și discută cu mediul bancarSolvabilitatea băncilor s-a menținut cu mult peste pragul minim, dar a scăzut cu jumătate de punct procentual la 21,7%. Aceasta atinsese un nivel foarte ridicat, de 25%, în timpul crizei COVID-19, când băncile reținuseră profiturile la indicațiile băncii centrale.
Rata creditelor nepeformante a scăzut la un nou nivel minim istoric de 2,65%, față de 3,35% la finele lui 2021. Deși băncile au continuat să facă provizioane, mai ales în a doua jumătate a anului trecut, creșterea anticipată a riscului de credit nu se vede încă în bilanțuri. Rata neperformantelor vine de la un nivel de peste 22% atins după criza financiară, când băncile încă nu începuseră să vândă împrumuturile cu mari restanțe.
Numărul băncilor era de 32 la finele anului trecut, în scădere de la 34 cu un an în urmă și de la un vârf de 43 în 2008-2009.