Excesul de lichiditate s-a dublat în decembrie, la 10,9 miliarde de lei medie zilnică, cel mai ridicat nivel din ultimii ani pe fondul cheltuielilor mai mari ale statului. Banca Națională a României a lăsat dobânzile să scadă în piața interbancară.
Băncile au înregistrat un excedent mediu zilnic de lichiditate în raport cu BNR de 10,9 miliarde de lei în decembrie, față de unul de 5,5 miliarde de lei în noiembrie și un deficit de 4,3 miliarde de lei în octombrie. Este cel mai mare excedent de după aprilie 2018.
În decembrie, băncile nu au apelat aproape deloc la facilitatea de credit (Lombard) a BNR – după ce în lunile de vară luau și câte 10-11 miliarde de lei zilnic -, în schimb au depus în medie 10,9 miliarde de lei la facilitatea de depozit.
CITEȘTE ȘI VIDEO ANPC retrage de la consum 2,8 tone de carne, din restaurante bucureștene. Șeful ANPC: Probabil, firme olandeze aduc carne refrigerată din America de Sud, o congelează cu lunile și o vând în România”Frenezia” cheltuielilor Ministerului de Finanțe a umplut piața de bani pe final de an, arată ING.
De la începutul războiului din Ucraina și până în toamnă, băncile au avut nevoie de împrumuturi consistente de la BNR pentru a-și acoperi necesarul zilnic, ceea ce a dus la o creștere a dobânzilor.
Din noiembrie, însă, BNR a asistat pasivă la infuzia de bani și a revenit în poziția de debitor net al sistemului, deși inflația a accelerat din nou în noiembrie, la 16,8% pe an de la 16,3% în luna precedentă, depășind estimările. Totodată, BNR a reiterat în noiembrie că va păstra ”controlul ferm” asupra lichidității, deși acest lucru nu s-a mai întâmplat.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Pilonul II de pensii a încheiat 2022 pe minus în privința randamentului, pentru prima dată de la debutul sistemuluiÎn consecință, dobânzile au luat-o consistent la vale. Deși banca centrală a majorat rata cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 6,75% la începutul lui noiembrie, dobânzile interbancare au scăzut cu circa 0,5 puncte procentuale.
Rata medie a ROBOR la 3 luni a scăzut de la 8,11% la 8,01% în noiembrie și 7,66% în decembrie. Rata medie la tranzacțiile interbancare (adică la depozitele pe care băncile le fac între ele și pe baza cărora se calculează indicatorul de referință pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) a scăzut de la 6,28% la 5,86% și apoi la 5,79%.
Având în vedere că rata de dobândă la facilitatea de depozit este de 5,75%, dobânzile au atins intervalul de jos până la care pot să scadă fără să devină mai profitabil pentru bănci să plaseze banii la BNR în loc să caute contrapartide în piață. Când pe piață este deficit, dobânzile tind să meargă mai mult către rata Lombard (a cărei dobândă este de 7,75%).
Relaxarea condițiilor monetare are deja efecte în piață. Dobânda medie la depozitele noi la termen a scăzut în noiembrie cu 0,4 puncte procentuale, la 6,9%, pe fondul scăderii remunerației pentru depozitele firmelor.
Pe de altă parte, referințele mai mici ajută debitorii, care au avut de plătit rate din ce în ce mai mari în 2022 – noi creșteri fiind așteptate pentru prima jumătate a acestui an.
CITEȘTE ȘI FOTO Rubla rusească și real-ul brazilian, cele mai “performante” valute. Forintul ungar, printre marii pierzătoriCreditarea, mai ales cea în monedă națională, a încetinit pe finalul anului trecut, în condițiile în care costurile mai mari cu împrumuturile și așteptările privind încetinirea economiei au afectat apetitul populației și firmelor.
Leul a rămas, însă, stabil, la circa 4,92 unități/euro, deși dobânzile mai mici au făcut mai ieftină finanțarea unor poziții scurte pe moneda națională. Regiunea Europei Centrale și de Est s-a bucurat de perspectivă mai favorabilă a investitorilor străini în noiembrie, decembrie și începutul lunii ianuarie din acest an, lucru vizibil și din scăderea randamentelor la titlurile de stat.