Premierul Dacian Cioloș a spus că guvernul vrea să corecteze “aberația legislativă” care obligă la plata contribuției de asigurări de sănătate (CASS) pentru toate veniturile. Declarația vine după ce proiectul de OUG pentru modificarea Codului fiscal, care aducea schimbări de fond în cazul contribuțiilor, a fost abandonat de executiv. Pe de altă parte, în 2017, CASS ar urma să fie extinsă și la alte venituri, conform Codului fiscal aflat acum în vigoare.
CASS continuă să suscite dezbateri. Intenția premierului de a corecta “aberația legislativă”, după cum el însuși a numit-o într-un comentariu pe facebook, care impune CASS obligatoriu pentru toate tipurile de venituri, redeschide discuția privind sistemul de contribuții, mai ales că, din 2017, este așteptată, conform Codului fiscal în vigoare, încă o extindere.
Astfel, începând cu 2017, se va datora CASS de 5,5% pentru veniturile din investiții (dividende, dobânzi, câștiguri din titluri de valoare) sau din alte surse și atunci când există alte tipuri de venituri (salarii, pensii, venituri din activități independente). Suma maximă asupra căreia se va datora (baza de calcul) va fi de cel mult 5 salarii medii brute lunare. Totodată, prin Legea 112/2016, a fost introdus și un plafon minim de până la 12 salarii minime brute anual, dar numai dacă persoana fizică are exclusiv venituri din investiții care datorează CASS și în prezent.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tot de anul viitor, se va datora CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, chiar dacă persoana fizică are, în același timp, salarii. Prin urmare, va fi eliminată scutirea care se aplică acum.
Pentru veniturile din activități independente (PFA, profesii libere), agricole, silvicultură, piscicultură, venituri din asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor (chirie, arendă), investiții sau venituri din alte surse, CASS va fi stabilită de organul fiscal, în anul următor celui de realizare a veniturilor, prin decizie de impunere pe baza informațiilor din declarațiile fiscale sau evidența fiscală.
Baza anuală de calcul nu poate fi mai mică decât valoarea a 12 salarii minime brute pe țară, și nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut înmulțită cu 12 luni. În acest moment, salariul minim brut este de 1.250 lei, iar cel mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului este de 2.681 lei. În vederea încadrării în plafonul minim sunt luate în considerare și veniturile din salarii sau asimilate salariilor, nu însă și pentru plafonul maxim.
CITEȘTE ȘI Rata de taxare pentru PFA salariate va crește de la 26% la 41,7%, din cauza contribuției obligatoriiPotrivit Codului fiscal în vigoare, CASS se datorează pentru următoarele categorii de venituri, pe lângă cele din salarii și asimilate salariilor:
- activități independente;
- venituri din asocierea cu o persoană juridică;
- cedarea folosinței bunurilor;
- investiții: dividende; dobânzi; câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate; câștiguri din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, venituri din lichidarea unei persoane juridice.
- activități agricole, silvicultură și piscicultură: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea; creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală
- alte surse.
În 2016, persoanele care realizează venituri din investiții nu datorează CASS, dacă realizează, cu excepția veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, și:
● venituri din salarii sau asimilate salariilor;
● venituri din pensii;
● venituri din activități independente;
● venituri din asocierea cu o persoană juridică;
● venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
● indemnizații de șomaj;
● indemnizații pentru creșterea copilului;
● ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
● indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.
Pentru drepturi de proprietate intelectuală se plătește și acum CASS, cu excepția cazului în care persoana este salariată. În schimb, dacă are alte tipuri de venituri, datorează CASS.
Pensionarii din sistemul public datorează CASS pentru sumele care depășesc valoarea punctului de pensie. În acest an, valoarea punctului de pensie este 871,1 lei.