Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea ia în calcul interzicerea de la licitații ale unor firme care au fraudat statul pe baza unor baze de date pre-existente, însă deocamdată se analizează o formulă întrucât existența unei „liste negre” ar putea fi juridic contestabilă.
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat duminică, la Digi 24, preluat de News.ro că în Guvern se analizează posibilitatea introducerii unei "liste negre" a firmelor care au prejudiciat statul și care nu ar mai avea dreptul să participe la licitații publice, însă a precizat că măsura ar putea fi contestată, deși legea o permite. "Am avut o discuție cu președintele Agenției de Achiziții Publice. Cred că soluția la care trebuie să recurgem este să facem aceste «liste negre» cu firme care au fraudat statul și care nu ar mai trebui să fie primite la licitații, doar că din punct de vedere juridic este contestabil", a spus ministrul.
Ghinea a explicat că ar putea apărea contestații din două direcții: de la Consiliul Concurenței, care ar putea decide că măsura este neconcurențială, și din instanță. Tocmai de aceea, a prezentat această idee la nivelul Guvernului, unde se fac acum analize.
"Este o situație atât de gravă încât să recurgem la aceste măsuri care sunt, într-adevăr, extraordinare? Răspunsul meu este da. (...) Am avut o discuție la nivel de Guvern și a urmat să fie analizate soluțiile tehnice și juridice", a adăugat Ghinea.
Ministrul spune că proiectele europene sunt întârziate din cauza unor apropiați ai lui Ghiță
Cristian Ghinea a declarat că unele proiecte europene, cum ar fi cele din domeniul Mediului, ar fi fost întârziate pentru că apropiați al lui Sebastian Ghiță din diverse instituții ar fi încercat să introducă "nevoi fictive" de sisteme IT, iar Comisia Europeană a blocat proiectul, realizând inutilitatea investiției.
Problemele din sistem nu sunt provocate de "genul de corupție clasică", cu "băieți deștepți" care "își trag 10-20% șpagă" din contracte, ci este vorba despre crearea de "nevoi fictive" în proiecte și instituții, care ajută unele firme să încheie contracte cu statul. "Vorbim de un sistem mult mai pervers, care a fost creat special de deputatul Sebastian Ghiță, în care se inventează nevoi absolut fictive ale instituțiilor doar pentru a se putea toca bani pe aceste sisteme IT", a spus Ghinea.
Ministrul a dat ca exemplu un proiect din domeniul deșeurilor, domeniu în care România are obligația ca, până la 31 decembrie, să elaboreze Planul Național de Gestionare a Deșeurilor,"un document mamut care trebuie să spună la nivel de localitate ce trebuie să se întâmple cu deșeurile".