Aproximativ 60% dintre potențialii cumpărători caută apartamente nou construite, iar cererea va continua să rămână relativ stabilă, dacă nu va crește. Piața este în prezent în stadiul în care cererea eligibilă este relativ aproape de ofertă. Nivelul total al vânzărilor este aproximativ comparabil cu anul 2007, înainte de izbucnirea crizei financiare.
În prezent, nivelul de pre-vânzare înainte de începerea lucrărilor de construcție variază de la 20 până la 40%. Cele mai multe locuințe disponibile la vânzare (54%, aproape 3.050 de unități) aparțin segmentului de mijloc inferior, cu circa 1.140 euro/ mp net, iar 19% dintre apartamentele disponibile aparțin segmentului de piață low-end, cu aproximativ 930 euro/mp net. Alte 25% din locuințe sunt din segmentul superior, cu aproximativ 1.400 euro/mp net. Doar 2% din ofertā aparține segmentul de vârf, conform unui studiu realizat de agenția digitală AlphaBeta.
„De altfel, în ultimele 18 luni, pentru prima dată de la boom-ul precedent (2007-2008), multe proiecte vând în afara planului, de obicei până la 20% dintre locuințe înainte de începerea construcției, iar în unele cazuri chiar mai mult”, spune Alexandru Boghiu, CEO Alphabeta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele mai multe locuințe sunt scoase la vânzare în Sectorul 6 (peste 1.500), iar cele mai puține sunt în Sectorul 5 (sub 250 de unități). Aceste cifre sunt însă în urcare în toate sectoarele, dar statisticile nu sunt încă actualizate.
De asemenea, cel mai ridicat preț mediu apare în Sectoarele 2 și 3, cu 1.307 euro/mp și, respectiv, 1.308 euro/mp.
„În acest tablou stau oarecum separate zonele de Centru și Nord-Centru, unde media prețurilor este mai ridicată, cuprinsă între aproximativ 1.400 euro/mp și 2.200 euro/mp, fiind considerate zone premium-high, unde așteptările vânzătorilor, dar și cele ale cumpărătorilor sunt superioare față de celelalte zone ale orașului”, spune Boghiu.
CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul a vândut noi bunuri ale lui Marian IancuCu toate că există un trend ascendent al construcțiilor în toate sectoarele, există și o scădere de interes a populației pentru achiziționarea de noi locuințe. Fie climatul politic, fie dobânzile/condițiile practicate de bănci au dus la această situație în piață.