Geoană, despre ''paradoxul românesc'': Avem un PIB mai mare de 4 ori decât în 1989, dar asistăm la un cataclism demografic. Nu este de mirare că tinerii continuă să emigreze

Geoană, despre ''paradoxul românesc'': Avem un PIB mai mare de 4 ori decât în 1989, dar asistăm la un cataclism demografic. Nu este de mirare că tinerii continuă să emigreze
scris 28 oct 2022

România parcurge cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie, având un PIB mai mare de patru ori decât în 1989, dar asistăm la un cataclism demografic, a afirmat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Mircea Geoană.

"Cum ne afectează pe noi acest sfârșit de eră și începutul unui nou ciclu istoric? Pentru a încerca un răspuns, va trebui să privim cu atenție modelul economic pe care l-am dezvoltat în țara noastră în ultimele decenii și să înțelegem ceea ce aș numi paradoxul românesc. Din punct de vedere al ciclului economic, România parcurge cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie. Avem azi un PIB mai mare de patru ori decât în 1989.

Urmărește-ne și pe Google News
Rata șomajului a ajuns la 2,88%. În ultimul an, România a pierdut peste 100.000 de locuitori CITEȘTE ȘI Rata șomajului a ajuns la 2,88%. În ultimul an, România a pierdut peste 100.000 de locuitori
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Și, totuși, asistăm la un cataclism demografic, cu o populație care ajunge la nivelul anilor '60. Pe o suprafață cât a Marii Britanii, vom ajunge să fim țara cu cea mai mică densitate a populației din Europa", a spus Mircea Geoană, citat de Agerpres.

El a declarat că, agregat, economia crește, însă inegalitățile de dezvoltare între regiuni și categoriile sociale sunt mai mari decât înaintea aderării. România are a doua cea mai rapidă creștere economică din Europa, dar aceasta nu s-a tradus în reducerea sărăciei.

Mircea Geoană a făcut referire la un studiu al Băncii Mondiale potrivit căruia aproximativ 45% din populația țării se află în zonele rurale, unde sărăcia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decât în zonele urbane. Această dualitate puternică este manifestată prin oportunității inegale și un acces inegal la piețe, fapt ce nu se mai întâmplă în niciuna dintre țările Uniunii Europene.

Guvernul aprobă noua agenție pentru investiții străine. Ciucă i-a anunțat deja pe investitorii străini că o va ține în subordinea lui directă FOTO CITEȘTE ȘI Guvernul aprobă noua agenție pentru investiții străine. Ciucă i-a anunțat deja pe investitorii străini că o va ține în subordinea lui directă FOTO

"Ce folos ca recuperăm teren față de media europeană, dacă indicatorii de dezvoltare umană rămân printre ultimii din Europa? Nu este de mirare că tinerii continuă să emigreze. Nu este de mirare că elita intelectuală alege să se împlinească profesional în altă țară. Ne bucurăm poate că imigranții din Orientul Mijlociu sau Africa nu aleg să rămână în România, însă cauzele acestei alegeri trebuie să ne dea de gândit față de orice viitoare politică legată de demografie, atragere sau păstrare de forță de muncă. Dacă este să spunem ceva important, pe scurt, vedem cum economia crește, avem toate garanțiile de securitate, dar țara devine mai șubredă și vulnerabilă din interior. De aceea cred putem numi aceasta situație Paradoxul Românesc", a spus Mircea Geoană.

viewscnt
Afla mai multe despre
geoana
romania