Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat că, potrivit unui studiu din 2016, un aviz negativ pentru intrarea României în Schengen ar însemna un impact de 10 miliarde de euro.
Întrebat, joi seară, la TVR Info, dacă are semnale de la mediul de afaceri olandez din România că ar susține sau nu intrarea României în Schengen, Florin Spătaru a afirmat că oamenii de afaceri din Olanda au transmis mai multe mesaje de susținere, arată news.ro.
”Vreau să vă spun că mediul de afaceri, cel puțin cel care lucrează în România, care a investit în România, a fost de la început, de foarte mult timp, a transmis mesaje că susține intrarea României în Spațiul Schengen. Ceea ce se întâmplă la nivel politic, nu mă pot exprima pentru că nu știu care sunt motivele pentru care în Parlamentul Olandei am primit un aviz negativ. Pe de altă parte, ce știu este că mediul politic olandez este fragil și o majoritate se construiește foarte, foarte greu. Au avut o perioadă de aproximativ 2 ani de zile în care nu au avut guvern, practic. Au avut un guvern interimat și nu pot să mă pronunț asupra motivelor pe care au stat la baza unui astfel de decizii”, a declarat Florin Spătaru.
Ministrul Economiei a explicat din punct de vedere economic ce ar însemna o decizie negativă pentru România.
”Vreau să vă spun că impactul economic al unui posibil aviz negativ ar fi, conform unui studiu făcut de Uniunea Europeană, în 2016, de aproximativ 10 miliarde de euro. Mediul de afaceri ar suferi de pe urma unui astfel de aviz. Asta înseamnă că România ar fi privată de o cifră de afacere de 10 miliarde și vă dați seama că un astfel de impact are legătură și cu asigurarea lucrurilor de muncă, are legătură și cu taxele care ar fi plătite și practic cu depășirea unei situații economice care vedeți că este foarte dificilă”, a afirmat ministrul.
Acesta a precizat că, pe de altă parte, călătorii, că sunt români sau ca sunt din alte țări, în medie, cheltuie suplimentar, prin mobilitate, aproape 1,3 miliarde de euro pe an.
”Cred că este normal ca Uniunea Europeană să ia o decizie care ar fi trebuit să fie luată de foarte mult timp, ca România să fie membră cu drepturi depline în UE, incluzând Spațiul Schengen”, a mai adăugat Spătaru.