Prețul gazelor naturale pe piețele europene au atins un nou nivel record istoric, de peste 200 de euro/MWh, depășind precedentul record înregistrat miercuri, însă apoi au coborât considerabil, în numai 2 ore, până la un 160 euro/MWh.
Pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, gazul cu livrare în luna aprilie se tranzacționa în deschiderea sesiunii de joi dimineață la 201,5 euro/MWh, pentru ca apoi, în apropierea orei 12, să coboare la 160 euro/MWh.
Pe Bursa Română de Mărduri (BRM), până la ora 12 fuseseră efectuate doar 3 tranzacții, dintre care doar una pe piața forward, cu livrare în trimestrul al patrulea al acestui an, la un preț de 637 lei/MWh. Aceasta este prima licitație de pe BRM cu livrare în ultimul trimestru al anului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Alte 2 tranzacții, cu volume extrem de mici, 10, respectiv 15 MWh, au fost realizate pe piețele spot, pe piața pentru ziua următoare la un preț de 800 lei/MWh (prețul de închidere al zilei de miercuri), și pe piața intrazilnică, la un preț de 765 lei/MWh (cu 10 lei sub cel de închidere a sesiunii precedente).
O evoluție similară cu cea de pe piața austriacă s-a înregistrat și pe bursa londoneză ICE,unde cotațiile au depășit în deschidere 194,7 euro/MWh), pentru ca după ora 12 să coboare la 161,3 euro/MWh.
La hub-ul olandez TTF, cel mai important de pe piața europeană, gazul cu livrare în luna martie a atins chiar și nivelul de 2.346 dolari (198,56 euro/MWh), pentru ca apoi să scadă la 160,28 euro/MWh.
CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoareÎn deschiderea bursei olandeze TTF, gazul cu livrare în aprilie era cotat la 180 de euro/MWh, pentru ca peste jumătate de oră el să ajungă la 198,65 euro/MWh. Ulterior, prețul de pe TTF a coborât la 195.9 euro/MWh, cu peste 8% față de prețul de deschidere.
Fostul președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev amenința în urmă cu 10 zile Europa, într-un mesaj publicat pe Twitter, cu prețuri de 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz (185 euro/MWh), după decizia Germaniei de a bloca gazoductul Nord Strem 2.
Interesant este că marți Societatea Nord Stream 2 AG, compania care a gestionează gazoductul Nord Stream 2 cu sediul în cantonul elvețian Zug, s-a declarat în insolvență, a anunțat responsabilul economic cantonal Silvia Thalmann-Gut, informație contrazisă ulterior de companie.
A doua zi, miercuri, prețurile pe piețele europene au explodat. Cotațiile gazelor cu livrare în luna martie de pe Bursa de la Amsterdam au atins nivelul record de 185 euro pe tonă, depășind precedentul record de 184,95 în decembrie 2021.
În România, miercuri nu s-au efectuat tranzacții pe bursa forward, ci numai pe cea spot.