ULTIMA ORĂ GAZE Scumpiri masive în România într-o singură zi. Preț apropiat de cel avansat de fostul președinte rus Medvedev

ULTIMA ORĂ GAZE Scumpiri masive în România într-o singură zi. Preț apropiat de cel avansat de fostul președinte rus Medvedev

Foto dreamstime.com

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 mar 2022

Prețul gazelor de pe piețele europene, dar și cel de pe cea autohtonă s-au apropiat miercuri de nivelul anticipat în urmă cu 10 zile de fostul președinte rus Dimitri Medvedev, de 2.000 euro pe mia de metri cubi, aproximativ 185 euro/MWh. Pe platformele spot ale Bursei Române de Mărfuri (BRM), prețul maxim la care a fost comercializat gazul în ziua de miercuri a fost unul de 840 lei/MWh (170 euro/MWh), cu numai 15 euro/MWh sub cel avansat de oficialul rus. Probabil că dacă s-ar fi efectuat tranzacții și pe piețele forward, acest preț ar fi fost atins și în România.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Fostul președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, amenința în urmă cu 10 zile Europa, într-un mesaj publicat pe Twitter, cu prețuri de 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz, după decizia Germaniei de a bloca gazoductul Nord Stream 2. „Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit în Minunata Lume Nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, scria Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Interesant este că, marți, societatea Nord Stream 2 AG, compania care a gestionează gazoductul Nord Stream 2 cu sediul în cantonul elvețian Zug, s-a declarat în insolvență.

A doua zi, miercuri, prețurile pe piețele europene au explodat. Cotațiile gazelor cu livrare în luna martie de pe Bursa de la Amsterdam au atins nivelul record de 185 euro pe tonă, depășind precedentul record de 184,95 în decembrie 2021.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

În România, miercuri nu s-au efectuat tranzacții pe bursa forward, ci numai pe cea spot.

Astfel, prețul mediu al gazului cu livrare în ziua următoare (PZU) a crescut cu aproape 55%, de la 515,5 lei/MWh înregistrat marți la 800 lei/MWh înregistrat miercuri pe gazul cu livrare în ziua de joi.

Evoluția prețurilor spot, intrazilnic și pentru ziua următoare, pe BRM

Evoluția prețurilor spot, intrazilnic și pentru ziua următoare, pe BRM

Prețul intrazilnic a crescut cu numai puțin de 63%, de 474 lei/MWh la 774 lei/MWh.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

O evoluție similară a avut-o și prețul de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, unde prețul PZU al gazului a fost miercuri de 167,5 euro/MWh.

Asta după ce, așa cum anunța Profit.ro, prețurile gazelor cu livrare în lunile și trimestrele viitoare din acest an tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-au majorat considerabil în urma invaziei ruse în Ucraina, chiar dacă livrările Gazprom spre Europa, inclusiv România, nu au suferit modificări. Marți, pentru prima dată de la intervenția militară declanșată pe 24 februarie, pe BRM s-au comercializat gaze pe piețele forward, în precedentele 5 zile fiind realizate doar tranzacții spot, intrazilnice sau cu livrare în ziua următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
medvedev
nord stream 2