Sute de elevi din China, cu vârste pornind de la 16 ani, au fost pregătiți să producă dispozitivele dotate cu asistentul digital Alexa ale Amazon, în încercarea controversată și deseori ilegală de a respecta țintele de producție, potrivit unor documente obținute de publicația The Guardian.
Interviurile realizate cu angajații și documente provenite de la compania Foxconn, care este furnizor al Amazon, arată că mulți dintre copii au muncit noaptea și peste program pentru a produce boxele inteligente, încălcând legislația chineză a muncii, susține News.ro.
Potrivit documentelor, adolescenții, pregătiți în școli și colegii tehnice din și din jurul orașului Hengyang din sud-centrul Chinei, sunt încadrați ca ”interni”, iar profesorii lor sunt plătiți de fabrică pentru a-i însoți. Profesorii trebuie să încurajeze elevi necooperanți să accepte munca peste program, pe lângă schimburile obișnuite.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Unii dintre elevii participanți la producția de dispozitive Echo și Echo Dot, prevăzute cu sistemul Alexa, precum și de tablete Kindles au muncit peste două luni pentru a suplimenta personalul fabricii în perioadele de vârf de producție, au aflat cercetătorii. Peste 1.000 de elevi sunt angajați, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani.
Fabricile chineze pot angaja elevi cu vârste de cel puțin 16 ani, dar aceștia nu au voie să muncească noaptea sau peste program.
Foxconn, care fabrică și iPhone-uri pentru Apple, a recunoscut că elevii au fost angajați ilegal și a anunțat că ia măsuri imediate pentru a remedia situația.
”Am dublat supravegherea și monitorizarea programului de internship cu fiecare școală parteneră relevantă pentru a ne asigura că, în nicio circumstanță, internii nu muncesc noaptea sau peste program”, se arată într-un comunicat al Foxconn.
În trecut au existat situații în care, din cauza supravegherii slabe din partea echipei de conducere locală, s-a întâmplat acest lucru și, deși internii au fost plătiți cu salarii suplimentare pentru aceste schimburi, acest lucru nu este acceptabil, compania luând măsuri imediate pentru a se asigura că acest lucru nu se va repeta, potrivit comunicatului.
Un purtător de cuvânt al Amazon, companie condusă de Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la peste 100 de miliarde de dolari, a declarat că Amazon nu va tolera încălcarea codului de conduită din partea furnizorului și că evaluează în mod regulat furnizorii, folosind auditori independenți pentru a monitoriza complianța și îmbunătățirile aduse.
Adolescenții intervievați au spus că munca în fabrică nu are nicio relevanță pentru cursurile lor și să au fost presați să muncească peste program.
O elevă de 17 ani a început să lucreze acum o lună în fabrică, la o linie de producție a Amazon Echo. Eleva, care studiază computerele, a primit sarcina să aplice un film protector pe circa 3.000 de Echo Dots pe zi. Ea a spus că profesorul i-a spus inițial că va munci opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, dar că programul a fost schimbat la zece ore pe zi (două ore suplimentare) timp de șase zile pe săptămână.
”Lumina în atelier este foarte puternică și se face foarte cald”, a spus eleva, care a adăugat că este foarte obositor să muncească zece ore pe zi.
”Am încercat să spun managerului de linie că nu vreau să lucrez peste program. Dar managerul l-a anunțat pe profesor, care a spus că dacă nu muncesc peste program nu pot fi intern la Foxconn și că acest lucru îmi va afecta absolvirea și aplicațiile pentru bursă la școală”, a mai afirmat eleva.
Potrivit documentelor, directorii Foxconn au nevoie ca elevii, care majoritatea stau în căminele fabricii, să lucreze peste program pentru a respecta țintele de producție, iar cei care nu acceptă sunt dați afară din fabrică.
Documentele au ajuns în posesia organizației de protecție a drepturilor angajaților China Labor Watch, care le-a pus la dispoziția Guardian.
Acestea arată cum fabrica a recurs la elevi pentru a acoperi deficitul de personal, după ce nu a reușit să recruteze angajați permanenți.
Potrivit unui document, o fabrică a Foxconn are nevoie de circa 7.000 de angajați în perioada aprilie-octombrie, dar poate recruta doar 30 de angajați pe săptămână, iar restul provin de la agenții sau sunt interni. Internii reprezintă până la 15% din forța de muncă.
Foxconn plătește internii cu 16,54 yuani pe oră (2,05 euro), sumă care include și orele suplimentare, cu un salariu de bază de 1,26 euro pe oră. Muncitorii cu experiență veniți prin agenții costă compania 20,18 yuani pe oră. Documentele mai arată că Foxconn a redus salariile internilor, de anul trecut.
Amazon a anunțat în ianuarie că a vândut peste 100 de milioane de dispozitice cu sistem Alexa, care rivalizează cu Google Home pe piața asistenților vocali pentru controlul aparaturii electrocasnice. Acestea costă circa 50 de dolari în SUA, 50 de lire sterline în Marea Britanie și 79 de dolari austrialieni în Australia, dar modelele sofisticate pot costa de trei ori mai mult.
Fabrica plătește școlilor 500 de yuani pe lună pentru fiecare elev pus la dispoziție. Un document arată acorduri cu patru școli pentru oferirea de 900 de elevi, dar alte documente prezintă planuri pentru recrutarea a până la 1.800 de interni.
În 2017, Amazon a convenit cu Foxconn crearea a 15 noi linii de producție la fabrică și angajarea a mii de muncitori pentru creșterea producției de dispozitive Echo și Echo Dot și tablete Kindle.
Anul trecut, publicația Observer a dezvăluit că fabrica folosește mai mulți muncitori de la agenții decât permite legislația chineză pentru a evita să recruteze angajați permanenți cu care să acopere lunile de vârf al producției.