Banca Comercială Română nu va plăti niciun leu la bugetul statului până pe 25 august în contul taxei pe activele financiare aferente primelor șase luni ale anului, deoarece a atins jumătate din una dintre țintele anuale stabilite de lege care permite neplata obligației semestriale.
Concret, creșterea soldului creditelor acordate gospodăriilor și societăților nefinanciare a depășit 4%, situându-se peste jumătate din nivelul țintă anual de 8% de creștere a creditării care permite băncilor să nu datoreze și să nu declare taxa la nivelul primului semestru din 2019.
O altă situație în care băncile sunt iertate de plată este reducerea marjei de dobândă cu același procent, în condițiile în care Guvernul a justificat introducerea noii taxe prin intenția de ieftinire a creditelor pentru populație și firme. O astfel de ajustare nu a fost operată, însă, nici de BCR, nici de majoritatea instituțiilor bancare, reprezentanții Erste Group anunțând încă din primăvară că nu au nicio intenție să reducă marjele la banca deținută în România, unde estimează că va plăti pentru întregul an echivalentul a 20 milioane de euro taxă pe active. „Nu intenționăm să reducem marjele pentru a obține o reducere a impozitului, deoarece plata impozitului este o singură dată pe când marja este pentru totdeauna”, declara Gernot Mittendorfer, directorul financiar al grupului austriac Erste, la o conferință cu investitorii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit OUG 19/2019 (art. 87 alin. 5) taxa pe active, calculată și redusă pe baza indicatorilor privind cota de piață, soldul creditelor și marja de dobândă, înregistrați la nivelul primului semestru al anului pentru care se datorează taxa pe active, și a jumătate din nivelurile țintă de creștere a creditării și a țintei de diminuare a marjei de dobândă, se declară și se plătește până la data de 25 august inclusiv a anului pentru care se datorează.
Taxa nu se datorează și nu se declară la nivelul primului semestru în următoarele situații: a) dacă a îndeplinit 100% ținta de creștere a creditării; sau b) dacă a îndeplinit 100% ținta de diminuare a marjei de dobândă; sau c) dacă nivelul procentual agregat al creșterii creditării și al diminuării marjei de dobândă este cel puțin 100%
Indicatorii-țintă de creștere a creditării și de diminuare a marjei de dobândă, precum și marja de referință a dobânzii se stabilesc anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, cu recomandarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială. Pentru anul 2019, pentru fiecare instituție bancară, ținta de creștere a creditării este de + 8%, ținta de diminuare a marjei de dobândă este de -8%, iar marja de referință a dobânzii este de 4% puncte procentuale.
Băncii i-a fost stabilit, însă, anul acesta, în urma unei inspecții fiscale desfășurate în aprilie, o obligație fiscală principală suplimentară de 43 milioane de lei, reprezentând impozit cu reținere la sursă aplicat asupra veniturilor obținute din România de nerezidenți, în legătura cu venituri din dobânzi însumând 226,11 milioane de lei plătite de BCR către Erste și considerate de Fisc peste prețul pieței, conform ajustărilor de prețuri de transfer efectuate de Finanțe în timpul unui control anterior, finalizat în 2017, în care au fost verificate tranzacțiile intragrup. În urma acestuia, băncii i se stabilise cheltuială suplimentară cu impozitul pe profit de 102,5 milioane de lei la 30 iunie 2017, pentru perioada verificată 2012-2015. BCR contestă obligațiile suplimentare în instanță.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Finanțele nu se mai prefac că așteaptă doar scăderea dobânzilor și creșterea creditării pentru popor ca urmare a taxei bancare și trec încasări de 300 mil. lei la rectificareMinisterul Finanțelor a trecut, în proiectul de rectificare bugetară publicat luni, un plus de 300 milioane de lei la impozite și taxe pe proprietate doar din încasări estimate anul acesta din taxa pe activele băncilor, după ce în bugetul inițial pe 2019, Guvernul nu prevăzuse, demonstrativ, niciun leu, ca să arate că urmărește doar scăderea dobânzilor și creșterea creditării, nu foamea de bani.
Grupul BCR a încheiat primul semestru cu o pierdere netă de 4,4 milioane de euro, în ciuda unui profit operațional în creștere remarcabilă, de aproape 11%, până la 173. mil euro, din cauza unui provizion de 150 de milioane de euro constituit pentru un proces pierdut de Banca pentru Locuințe cu Curtea de Conturi.
BCR a acordat credite noi de retail în lei, pentru persoane fizice și IMM, de peste 3,5 miliarde lei (745 milioane EUR) în primele șase luni, ponderea deținând-o cele de nevoi personale. Din fondurile totale alocate de stat pentru Prima Casă, BCR are alocată mai mult de o treime, iar 1200 de credite au fost acordate și în alt program subvenționat de Guvern - Start-Up Nation. Pe segmentul corporate, banca a aprobat credite noi de 3,6 miliarde RON (761 milioane EUR) în S1 2019, iar stocul de finanțări acordate IMM (inclusiv leasing) a crescut cu 16% față de anul trecut, la 5,8 miliarde lei (1,2 miliarde EUR). Segmentul Real Estate a crescut cu 48,2% ca urmare a noilor proiecte de construcții de birouri și spații comerciale finanțate în ultimul an.