Fotbaliștii străini din Premier League sunt din ce în ce mai interesați să-și protejeze câștigurile de eventualele efecte nefaste ale Brexit-ului, apelând în acest sens la servicii de hedging menite ale proteja pachetele salariale milionare împotriva deprecierii lirei sterline.
Mișcarea vedetelor din Premier League este similară celei a cluburilor care au apelat deja la consultanța unor firme de specialitate în ceea ce privește efectele Brexit-ului asupra competitivității lor pe piața transferurilor.
Argentex, o societate de schimb valutar specializată în servicii oferite pieței sportive, a anunțat că, din momentul Brexit-ului și până în prezent, a fost înregistrată o creștere de 43% a volumului valutei pentru care sportivii din Marea Britanie au solicitat servicii de hedging.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania, care are drept clienți printre alți și clubul de fotbal Manchester City sau Comitetul de Cricket din Anglia și Țara Galilor, permite persoanelor fizice și juridice să înghețe cursul de schimb timp de mai multe luni, achitând, în acest sens, o primă de 1-3% din suma totală acoperită.
Potrivit Financial Times, din 2016 și până în prezent, Argentex a oferit astfel de servicii fotbaliștilor și altor organizații sportive menite a proteja peste 100 de milioane de dolari împotriva deprecierii lirei sterline.
"În Premier League, activează jucători străini din 65 de țări, care reprezintă un procent de 70% din totalul fotbaliștilor din prima ligă, cel mai mare procent de străini înregistrat în orice ligă din lume", a declarat Jon Goss, partener la Argentex.
Iar aceștia "repatriază salariile plătite în lire sterline în diferite țări și achiziționează active și bunuri în străinătate”, ceea ce îi face mult mai sensibili la evoluția schimbului valutar și la identificarea unor soluții de “protecție” valutară.
Lira sterlină s-a depreciat cu 14% față de euro de la Brexit, cea mai mare parte a acestei scăderi fiind înregistrată în primele câteva luni după referendum, după care mișcarea de pe piața valutară s-a mai calmat. Cu toate acestea, lira s-a depreciat numai în ultimele 3 luni cu 3%.
Partea bună pentru cluburile britanice este aceea că premiile obținute în urma participării în competițiile europene sunt plătite în euro, iar cele din contractele de sponsorizare a nivel global, în dolari.
Cel mai bogat club din lume, Manchester United, a recunoscut că în ultimul an jucătorii transferați din străinătate au solicitat plata salariilor și primelor în euro, însă a refuzat, pe motiv că nu deținea destulă valută.