Fost secretar de stat: Aproape 70% din terenurile vândute către firme străine ajung la fonduri de investiții, pentru speculații financiare

Fost secretar de stat: Aproape 70% din terenurile vândute către firme străine ajung la fonduri de investiții, pentru speculații financiare
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iun 2016

Aproape 70% din terenurile vândute către firme străine ajung, în realitate, la fonduri de investiții, a declarat, vineri, Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în Guvernul Boc și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

"La ora aceasta, aproape 70% din vânzările de teren către firme străine sunt fonduri de investiții, care nu fac altceva decât speculații financiare cu terenul, fie dându-l în arendă, fie comercializându-l de câte ori este cazul. Nu au ce căuta fondurile de investiții în comercializarea de terenuri. Ele trebuie să se ocupe de ceea ce se ocupă fondurile de investiții, imobiliare de altă factură, nu terenuri", a susținut Rădulescu fostul oficial guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News

El a apreciat că statul se poate implica în recuperarea terenurilor de la fondurile de investiții prin Agenția Domeniilor Statului.

Petroliștii vor acces pe terenuri private pentru prospectare și forare fără a mai trece prin instanță CITEȘTE ȘI Petroliștii vor acces pe terenuri private pentru prospectare și forare fără a mai trece prin instanță

Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence - Sistem de Informații pe Securitate Alimentară (SISA) prezentat de Mădălina Neacșu, președintele fondator al acestei organizații, românii mai dețin în proprietate sau arendă puțin peste 30% din suprafața de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare. Conform rapoartelor notariale, există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor (italieni 23,4%, nemți 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum și multinaționale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara la începutul acestei săptămâni, că România trebuia să fie mai atentă la Legea privind achizițiile de terenuri agricole și să impună anumite cerințe.

Liber pentru străini la cumpărarea de păduri și terenuri agricole în intravilan, inclusiv cu garanție de stat CITEȘTE ȘI Liber pentru străini la cumpărarea de păduri și terenuri agricole în intravilan, inclusiv cu garanție de stat

România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri agricole.

În prezent, cele mai active trei zone ale țării, în funcție de numărul de dosare înregistrate cu oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan sunt Timiș, Vaslui și Arad. În prezent, în România, prețul unui hectar de teren agricol pleacă de la 2.000 de euro și poate ajunge până la 18.000 de euro, însă în țările UE depășește și 30.000 de euro.

România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafață arabilă.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
speculatii
straini