Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii pot beneficia în acest an de la stat de fonduri nerambursabile de 125 de milioane de lei (28 milioane de euro) prin patru programe derulate de Ministerul Economiei, prin care vor putea fi sprijinite circa 750 de întreprinzători.
Cel mai mare buget, în sumă de 60,89 milioane de lei, este asigurat prin programul național multianual de microindustrializare, care încurajează și stimulează înființare și dezvoltarea de întreprinderili mici și mijlocii în sectoare prioritare.
Prin implementarea programului în anul 2016 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minim 244 de beneficiari, potrivit proiectului programului publicat de Ministerul Economiei, lansat în dezbatere publică.
Beneficiarii eligibili trebuie să aibă cel mult 5 ani de la înregistrare la Registrul Comerțului la data deschiderii aplicației electronice de înscriere a planului de afaceri, să nu fie datori la bugetul general consolidat și la bugetele locale, să reinvestească anual minim 30% din profit pe o perioadă de 3 ani începând cu anul următor primirii alocației financiare nerambursabile. De asemenea, firmele trebuie să angajeze până la depunerea decontului minim 2 salariați pe perioadă nedeterminată și program normal de 8 ore pe zi și să mențină numărul de salariați pe perioadă nedeterminată existenți la momentul înscrierii cumulat cu locurile de muncă nou create în cadrul programului, pe o perioadă de 3 ani începând cu anul următor primirii alocației financiare nerambursabile.
CITEȘTE ȘI Fabrica de avioane din Craiova vrea ajutor de stat pentru salvare și restructurareSunt eligibile în cadrul programului, printre altele, firmele care desfășoară activități în industria alimentară, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea și finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei, prepararea și vopsirea blănurilor, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite etc.
Un alt program pentru susținerea IMM-urilor vizează susținerea înființării și dezvoltăriiî întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural, cu un buget de 25,9 milioane de lei, și care poate sprijini 207 beneficiari.
Prin program se finanțează implementarea planurilor de afaceri, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, printr-o alocație financiară nerambursabilă de maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei/beneficiar.
Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea și sprijinirea demarării și dezvoltării structurilor economice private înființate în mediul rural prin creșterea numărului de locuri de muncă și al IMM în mediul rural, facilitarea accesului IMM-urilor înființate în mediul rural la sursele de finanțare, în contextul reducerii discrepanțelor economice dintre mediul urban și cel rural.
Pot beneficia întreprinderi mici și mijloci, microîntreprinderi, firme înfiinațate de debutanții în afaceri, persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.
Prin programul de dezvoltare și modernizare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, firmele mici și mijlocii au la dispoziție în 2016 un buget de 21 milioane de lei.
Prin implementarea programului în anul 2016 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minim 156 de beneficiari.
Pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă prin acest program, firmele trebuie să aibă 2 ani vechime, o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane de euro, echivalent în lei, sau să dețină active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane de euro la finele anului fiscal anterior (prin active totale se înțelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans). De asemenea, trebuie să aibă un număr mediu anual de salariați mai mic de 250, în anul fiscal anterior.
Tinerii care vor să-și înființeze o firmă au la dispoziție în acest an un buget de 17 milioane de lei, prin programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea accesului acestora la finanțare – START.