România va aplica o corecție de 2% la la nivelul Axei Prioritare 1 a Programului Operațional Sectorial ”Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE), reprezentând 6,8 milioane euro fonduri europene și 7,4 milioane euro fonduri de la buget. Comisia Europeană a impus această corecție după ce a constat că din circa 2.000 firme participante la această axă a programului, aproximativ 400 au fost clasificate eronat ca întreprinderi mici și mijlocii.
Guvernul a aprobat, miercuri, prin hotărâre aplicarea corecției la cererile de rambursare transmise deja Comisiei Europene, aferente contractelor de finanțare încheiate până la finalul lunii noiembrie. Pentru restul de contracte, în cazul cărora nu au fost transmise însă solicitări de rambursare Comisiei Europeane, Autoritatea de management a POS CCE are obligația de a efectua verificări suplimentare cu utilizarea unor proceduri de control îmbunătățite, conform solicitărilor Comisiei.
Neaplicarea corecțiilor solicitate de Comisia Europeană ar fi implicat suspendarea Axei prioritare 1 din cadrul POS CCE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Măsura a fost luată ca urmare a unui audit efectuat în ianuarie de o misiune Comisiei Europene, care a constatat că autoritățile de management nu au aplicat correct criteriile de identificare a IMM, iar aproximativ 400 de firme au accesat fără a avea dreptul aceste programme de finanțare.
Suma de 6,6 milioane de euro va putea fi reutilizată în cadrul POS CCE pentru finanțarea altor proiecte decât cele pentru care se aplică deja corecția respectivă.
În mod normal, banii alocați greșit firmelor astfel ar trebui suportați de la buget, dar există și posibilitatea ca statul să se îndrepte asupra acestora și să le solicite returnarea banilor.
Profit.ro a prezentat recent un caz în care Direcția Antifraudă a Ministerului Agriculturii solicită unui număr de 26 de firme din sectorul piscicol să returneze subvenții de circa 20 milioane de lei, considerând că le-au primit necuvenit, dar mai mulți parlamentari susțin poziția firmelor, care spun că vina aparține unor funcționari, și cer ca paguba să fie acoperită din buget, redactând deja un proiect de lege în acest sens.