Focar de pestă porcină africană, confirmat în localitatea Lucieni din Dâmbovița

Focar de pestă porcină africană, confirmat în localitatea Lucieni din Dâmbovița
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 16 sep 2018

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din satul Lucieni. Centrul Local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit, duminică, și a stabilit uciderea porcilor din focar și stabilirea unei zone de supraveghere.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Prefecturii Dâmbovița, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat, sâmbătă seară, apariția virusului de pestă porcină africană într-o gospodărie din satul Lucieni.

Urmărește-ne și pe Google News

Duminică a fost convocat Centrul Local de combatere a bolilor pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

”S-a luat măsura uciderii porcinei din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de trei kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului”, se arată în document.

În gospodărie erau trei porci. Unul a murit și s-a luat decizia sacrificării celorlați doi.

Ultimul bilanț ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 de localități; în total, au fost eliminați peste 230.000 de porci afectați de boală CITEȘTE ȘI Ultimul bilanț ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 de localități; în total, au fost eliminați peste 230.000 de porci afectați de boală

”Până la această oră nu au mai notificate alte cazuri de îmbolnăvire și mortalitate în gospodării sau exploatații de tip industrial. Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale ”, au mai precizat reprezentanții Prefecturii Dâmbovița.

Aceștia au anunțat că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Până în 13 septembrie, bilanțul prezentat de ANSVSA, vorbea despre un număr total de 898 de focare, din 12 județe.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta
extindere
dambovita