Urmărirea cărnii și a produselor din carne provenite de la porci infectați cu pestă porcină africană este esențială pentru combaterea răspândirii acestei boli extrem de contagioase, care poate supraviețui în alimentele procesate, a declarat luni directorul adjunct al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), transmite Reuters.
Pesta porcină africană s-a răspândit raid în Europa de Est și China, cel mai mare producător de carne de porc din lume, unde apar cazuri noi în fiecare zi, în regiuni îndepărtate una de cealaltă, scrie News.ro.
”Scenariul din China este foarte dificil, din cauza gradului actual de răspândire și a gradului de contaminare semnificativ al diferitelor produse din carne”, a spus Matthew Stone, director general adjunct al OIE, organizație care are sediul în Paris.
CITEȘTE ȘI ANSVSA: Virusul pestei porcine africane, confirmat într-o gospodărie din Giurgiu. Al 12-lea județ lovit de epidemieUn număr considerabil de porci ar fi putut să fie crescuți atunci când fermele nu știau de acest virus. Porcii au fost trimiși la sacrificare, iar virusul a ajuns în lanțul de aprovizionare, creând un risc pentru o expunere mai mare.
Porcii pot fi infectați cu pestă porcină africană prin contact direct cu porci infectați sau prin ingestia de gunoi care conține carne și produse din carne de la porci infectați.
Stone a cerut guvernelor să asigure un control mai strict la vamă și inspecții pentru gestionarea răspândirii virusului.
Răspândirea rapidă a pestei porcine africane în China a dus la creșterea prețurilor cărnii de porc în țară, a mărit probabilitatea creșterii importurilor și exercită presiuni de majorare a prețurilor soiei, un ingredient esențial al furajelor pentru porci.
Pesta porcină africană, care nu afectează oamenii, este caracterizată de febră mare, pierderea apetitului, hemoragii și moartea porcilor, într-un interval de 2-10 zile. Rata de mortalitate poate fi de până la 100%. Nu există vaccin sau tratament pentru această boală.
Problema transporturilor va fi esențială pentru Uniunea Europeană, care încearcă să țină sub control epidemia care a afectat deja mai multe țări din Europa Centrală și de Est.
Între cele mai afectate țări sunt România, Polonia, Ungaria și mai recent Bulgaria, alarmând guvernele și crescătorii de porci, din cauza ritmului rapid de răspândire.
În România, autoritățile au afirmat că alimentele transportate de oameni reprezintă, cel mai probabil, sursa contaminării din țară, a spus Stone, care a subliniat riscul migrației populațiilor în extinderea bolii.
Pesta porcină africană a dus la sacrificarea a circa 250.000 de animale în România.
”Criza umanitară a migrației creează noi riscuri pentru Europa, de care oamenii sunt foarte conștienți, dar la fel sunt și muncitorii migranți care intră legal în aceste țări, care păstrează legături strânse cu țările de origine, ceea ce implică vizite și revenirea cu alimente asupra lor”, a explicat Stone.
Acesta a arătat că este un scenariu tipic pentru multe țări și foarte dificil de controlat, pentru că este foarte dificil să faci verificări corecte la frontiere pentru toate mașinile, camioanele și oamenii care trec granițele.
Mulți lucrători din România și Bulgaria trec granițele pentru a lucra în alte state ale UE, atrași de salariile mai mari.
Săptămâna trecută, agenția pentru alimente a Națiunilor Unite a avertizat că pesta porcină africană se va răspândi mai mult ca sigur din China în alte state asiatice, în special prin intermediul produselor din carne de porc infectată.