Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că FMI se așteaptă la o creștere anuală a economiei mondiale de aproximativ 3% în următorii cinci ani, mult sub mediile istorice de aproximativ 3,8%, ceea ce ar putea pune presiune asupra fluxurilor de capital, transmite Reuters.
Guvernele, în special în țările emergente, vor trebui să înăsprească politica fiscală pentru a ține sub control nivelul datoriei și pentru a ajuta inflația. Ele se vor confrunta de asemenea cu o înăsprire suplimentară a condițiilor financiare, deoarece inflația persistă, și "ar putea exista un impact asupra fluxurilor de capital", a afirmat șeful FMI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În raportul "World Economic Outlook", publicat în aprilie de FMI, instituția financiară internațională indica faptul că semnalele preliminare de la începutul lui 2023, conform cărora economia mondială va reuși o aterizare lină prin încetinirea inflației și menținerea ritmului de creștere, au dispărut în contextul inflației care a rămas la un nivel ridicat, iar recent au avut loc turbulențe în sectorul financiar.
În aceste condiții, FMI și-a revizuit ușor estimările referitoare la evoluția economiei mondiale în acest an. Scenariul de bază al FMI este că, după o creștere de 3,4% în 2022, avansul economiei mondiale va încetini la 2,8% în 2023, cu 0,1 puncte procentuale mai puțin decât prognoza în ianuarie, urmând a crește la 3% în 2024.